Afisul festivalului |
În cadrul evenimentului se vor desfăşura o serie de manifestări culturale şi sportive care vor reuni tineri de etnie turcă şi tătară în scopul promovării zestrei culturale şi a stimulării spiritului competiţional. Festivalul se desfăşoară în România, cu prilejul Zilei Tineretului care se aniversează în fiecare an, la 19 mai, în Republica Turcia. Primul preşedinte al Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk a dedicat ziua de 19 mai, tinerilor, transformând- o în anul 1938 în sărbătoare naţională. Această zi are profunde semnificaţii pentru turcii de pretutindeni, fiind ziua în care, în anul 1919 a început lupta pentru independenţă.
Programul festivalului |
Miercuri, 19 mai începând cu orele 11.00 se vor desfăşura întreceri sportive: cros, tenis de masă şi fotbal. Crosul tineretului turc se va desăşura pe traseul: Instituţia Prefectului Judeţului Constanţa ⇒ bd-ul Ferdinand ⇒ Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa.
Joi, 20 mai , de la ora 11.oo la sediul Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci Dobrogea se va desfăşura un simpozion dedicat personalităţii lui Mustafa Kemal Ataturk şi semnificaţiei Zilei Tineretului şi Sportului pentru tinerii turci de pretutindeni.
Vineri, 21 mai, la Restaurantul Colonadelor din Constanţa tinerii turci şi tătari se vor reuni în cadrul unei serate muzicale.
Festivalul Cultural Sportiv al Tineretului Turc şi Tătar se va încheia, sâmbătă, 22 mai, 2010, la Pavilionul Expoziţional din Constanţa, unde, începând cu orele 10.00 vor fi expuse obiecte de artizanat, cu specific turcesc şi tătaresc dar şi produse de patiserie şi cofetărie tradiţionale din care nu vor lipsi: şuberecul, kobete, pide şi baclavalele. Tot sâmbătă, la orele 15.00 va avea loc şi un turneu de lupte tradiţionale tătareşti-kureş. Pe parcursul întregii zile, la Pavilionul Expoziţional vor fi prezentate dansuri tradiţionale turceşti şi tătăreşti.
După ce a declarat ziua de 19 mai sărbătoare naţională, Atatürk a dăruit-o tinerilor, dovedind astfel încrederea în cei care reprezintă viitorul naţiunii turce. Cuvintele sale “Tinerii întelepţi sunt cei care văd şi înţeleg realitatea”, arată valoarea pe care o acorda cuvântului “tânăr”. “19 mai – Sărbătoarea Tineretului şi Sportului” este sărbătorită din anul 1938 pe tot cuprinsul Turciei prin demonstraţii sportive şi ceremonii organizate de tineri. Începând din anul 1981, 19 mai este şi “Ziua Cinstirii lui Atatürk” deoarece Atatürk într-un interviu privind importanţa acestei zile a spus “Eu m-am născut pe 19 mai”. Sărbătoarea Tineretului şi Sportului este importantă din perspectiva pregătirii pentru viitor a tinerilor, pentru a le reaminti importanţa formării lor ca indivizi utili societăţii, precum şi pentru a le atrage atenţia asupra rolului activităţilor sportive pentru sănătatea şi succesul tinerilor. Ziua de 19 Mai este sărbătorită şi în România cu participarea tinerilor turci şi tătari.
19 mai 1919 este data la care fondatorul Republicii Turcia, marele lider Mustafa Kemal Atatürk a început lupta pentru independenţă. Această dată, considerată ziua începerii Războiului de Eliberare, este ziua în care s-au pus bazele Republicii Turcia.
3 comentarii:
Asteptam filmulete.
Folosindu-se de un foarte bun pretext, sarbatoarea tineretului si a sportului in lumea turcica, niste "baieti destepti" si-au mai tras niste RON in buzunare. Festivalul a intrecut orice limita a bunului simt, a decentei si a respectului fata de tineri. Participantii si publicul larg au fost dezinformati cu privire la program, la locul de desfasurare al evenimentelor si al premiilor. Luptatorii de kuresh care au pierdut in finala au castigat"o pereche de adidasi roz nr.36", iar pehlivanii nici macar nu au ridicat deasupra capului oaia anemica pe care au primit-o. Pe de alta parte altii vindeau apa si mancare participantilor, ca de, asta e mica bishnitza pe care o stiu ei d'acasa.
Festivalul, conceput de fostul consul al Turciei la Constanta, si-a pierdut spiritul jovial si tineresc pe care anul precedent reusise, ce-i drept cu greu, sa-l insufle dintr-o ambitie etnica, initiatorul.
PS ce frumos din partea lautarilor ca au facut munca patriotica ;)
Stam prost cu organizarea tuturor evenimentelor, de ce ar face asta exceptie. Dar hai sa nu gasim motiv de carcoteala din orice, sa mai vedem si partea plina a paharului, daca aceasta exista...Pana la urma nu a fost "Daciada" sau "Olimpiada".;)
Trimiteți un comentariu
COMENTARIILE SUNT SUPUSE MODERARII INAINTE DE PUBLICARE!
COMENTARIILE "ANONIM" NU VOR FI PUBLICATE!