⇒⇐ MEN TATARMAN TATARMAN, DUNYAĞA QOL ATARMAN, YAMANLIQTAN QAȘARMAN, YAQȘILIQMAN YAȘARMAN, QAYDA BARSAM AYTARMAN, MEN TATARMAN TATARMAN!⇐⇐********* Qoș keldĭnĭz saypamĭzğa! Qapımız așıq törĭmĭz boș!

Reteta CANTIK / Geantîk - mancare tatareasca / tatar aşî

Distribuie





Reţeta Geantîk / CANTIK
Mancare tatareasca
(pentru aproximativ o tava)
Urmareste videoclipul pentru eventuale lamuriri!

Aluatul
  • 1 kg faina
  • 3 căni apa sau iaurt
  • 4-5 linguri ulei
  • drojdie
  • 20 g sare
  • Aluatul se framanta si se lasa la crescut.

Umplutura:
  • 1 kg carne tocata - vita(recomandat), oaie sau piept de pui
  • 300 g ceapa
  • dupa gust : sare, piper, menta, cimbru
  • Ceapa se toaca marunt si se amesteca cu carnea si mirodeniile

-1 ou
-1 cană smântână
Se amesteca oul cu smantana

Coca se taie in patru parti care se alungesc apoi sub forma de batoane mai groase, dupa care se taie in bucati mai mici . Bucatile rezultate se turtesc intr-o forma rotunda la o grosime de cativa milimetri, dupa care se adauga peste jumatate din circumferinta fiecareia dintre ele o lingura din compozitia pentru umplutura. Cealalta jumatate se pliaza peste ea si se lipeste cu grija pe margine dupa care se aseaza in tava cu partea lipita in jos, una langa alta. Tava se unge in prealabil cu ulei.
Dupa ce sunt asezate in tava, se ung deasupra cu amestecul de ou (fara coaja ;) ) si smantana pentru a deveni mai fragede la coacere. Deoarece cuptoarele difera ca si timp de gatire, va recomand sa verificati periodic si sa scoateti placinta din cuptor atunci cand devine rumena deasupra.

Se servesc tatareste: calde impreuna cu ayran, compot sau pepene ;)
Pofta buna! Afiyet bolsin! :)

10 comentarii:

felicia(mangalia) spunea...

Super bun! Cu mare drag fac aceasta reteta,este foarte gustoasa,iar la mine acasa toti o apreciaza.Sarutam mainile doamnei care pregateste cantik-ul.Am mai facut astazi o reteta traditionala TULUMBE cred ca am retinut corect denumirea,noi am mancat acest desert la bayram si ne-a placut tare mult.Care sunt mancarurile trditionale pentru sarbatoarea bayramului?

pansy spunea...

arata grozav.ai observat ca spre deosebire de reteta ta,Saide a mea,le-a inchis bine si le-a asezat cu partea lipita in sus.Dar cred ca asta nu conteaza ca sunt tare bune.Ma bucur ca am gasit blogul tau si daca nu te superi,pe parcurs am sa mai fac si alte retete si am sa le postez si la mine pe blog,evident cu link la blogul tau.De ce nu-ti faci profil ,ar fi mai usor de accesat blogul si astfel ai avea mai multa audienta.

tatarman spunea...

Rezultatul este oricum acelasi.
"Geantâk" s-ar traduce in lb. tatara "intr-o rână", din cauza pozitiei lor in tava, una rezemata de cealalta.
Poti prelua orice reteta iti pare interesanta dar sa scrie clar ca este "Reteta Tatareasca" :P,ca nu cumva peste cativa ani sa ne trezim ca devin retete traditional romanesti, precum sarmalele :))

P.S.Comentariul de la reteta de Tatar Aşî nu l-am postat pentru ca clipurile din stanga paginii de blog, nu sunt expuse pentru a fi comentate.

Vio spunea...

Multumeeeeesc !
Caut aceasta reteta excelenta de ....35 de ani...am fost la niste onorabili turci din Agigea la mare...Mmmmmm, doamna ne facea geantac, salata de vinete cu ardei copt...nebunie...va dati seama daca nu am uitat nici acum!
Multumesc inca o data!
Cum ma abonez la blogul vostru?
Cu drag, Vio

tatarman spunea...

Cu placere! Ma bucur ca am pus capac cautarii dvs :)
Daca doamna de care spuneti a facut geantîk, era cu siguranta tataroaica...turcii nu fac asa ceva si atat de bun ;P
Va puteti abona la rubrica "Follow" prin bara permanenta din stanga paginii.

Anonim spunea...

dragii mei tatari, turci si alte nationalitati conlocuitoare, eu sunt armeanca dupa tata, macedoneanca dupa bunicul dinspre mama si am si sange de rusoaica dupa bunica dinspre mama, ei cu totii s-au inrudit cu romanii prin casatorie; personal ma consider romanca pentru ca aici in Romania stramosii mei au gasit pamant, apa, indurare, maini intinse, dragoste si blandete si tara aceasta , Romania este tara mea draga; sunt convinsa ca am si sange de tataroaica deoarece chipul mamei mele este rupt din lumea tatareasca, am si sange de turcoaica pentru ca iubesc in mod nefiresc poporul turc iar cand am fost in Turcia, in Istanbul parca eram acasa la mine; acum sa trec la retete: mancarea este buna indifferent de nationalitate daca este facuta cu dragoste si respect: originea retetelor nu avem de unde sa o stim pentru ca de-a lungul secolelor oamenii au purtat razboaie de cucerire, au furat femeile, copiii, etc si alte nazdravanii au mai facut astfel ca in zonele noastre totul s-a impartit; toti isi abroga dreptul asupra unei retete, eu cred ca in acea reteta se regasesc toate popoarele care si-au unit existenta in fel si chip, astfel ca placinte tataresti se fac si la romani si se numesc placinte cu carne, sarmalele se fac si la turci si se numesc sarma, etc, eu zic sa ma bucur ca aflu ca si alte popoare precum tatarii, turcii, armenii, grecii, macedonenii, etc mananca ce mananc eu care sunt romanca pentru ca m-am nascut in Romania si sunt cate un pic din mai multe nationalitati prin stramosii mei, felicitari si cu drag voi citi retele voastre....

tatarman spunea...

Poate fi ea placinta cu carne, dar fiecare reteta are specificul ei. Nimeni nu a zis ca tatarii au inventat placinta cu carne, dar cand spui "șuberek" spui Tatar ;) Cand spui "sarma" e clar si dupa nume. Poate fi Valentines Day sarbatoare romaneasca traditionala? Toate astea nu au nicio legatura cu faptul ca ne-am nascut in Romania si suntem toti romani. Daca varful "Caraiman" are nume tataresc/cuman asta nu inseamna ca si muntele este al tatarilor, insa denota ca exista acolo si ceva de la tatari ;)Cum si Basarab I Intemeietorul este un nume tataresc...Adevarul trebuie spus si nu este o rusine sa recunosti cand ai preluat ceva de la cuceritori sau de la cuceriti. La fel nu este o rusine sa recunosti ca altii au avut un rol important in evolutia a ceea ce esti tu in momentul asta.
Renumitele paste sunt cunoscute ca "brand" italian, dar putini stiu ca ele au fost "importate" din China. La fel italienii au niste paste umplute cu carne, pe care tatarii o au ca principala mancare traditionala. http://www.youtube.com/watch?v=1flAM1irtyY

Anonim spunea...

Felicitari pentru reteta ,fff gustoasa

Unknown spunea...

buna seara,la fel ca doamna si eu sunt o "amestecatura" de natii,turco-bulgaro-ruso-romana,dupa cei patru bunici,toti si-au lasat amprenta in fizionomia si caracterul meu,dar sufletul meu se duce intins si neinteles,in doua parti:spre turci si spre romani.eu ii iubesc pe toti,sunt ai mei,mostenirea lor e in mine,ii respect pe toti,daca merg la ei,le sarut mainile care s-au obosit sa-mi faca sarailii sau poale-n brau,parjoale sau serbet,pe toate le savurez si ma bucur de ele,constientizand cat de norocoasa sunt cu o asa veche traditie,ma regasesc in toate ca un cuceritor si cucerit,am atitudine pioasa in fata unui bors si exult cu un "cocos" de harbuz in mana...traditia trebuie respectata,fara ea nu am avea identitate nationala,dar trebuie sa dam respectul cuvenit si traditiilor celorlalti,trebuie sa recunoastem influenta fiecarui popor asupra noastra si a noastra asupra altora;in fond,nimic nu s-a facut silit ci de buna voie.toti suntem fiii aceluiasi CREATOR,iar cuvantul -cheie este:IUBIREA.daca am suparat pe cineva,imi cer scuze,nu asta mi-a fost intentia,numele meu e Fatima,sunt o romancuta careia ii plac sarmalele cu mamaliguta,ii place borsul acru si e inebunita dupa ghiudem..de baclavale,,ce sa mai zic..mult succes in continuare.

Anonim spunea...

m a ajutat la scoala

Trimiteți un comentariu

COMENTARIILE SUNT SUPUSE MODERARII INAINTE DE PUBLICARE!
COMENTARIILE "ANONIM" NU VOR FI PUBLICATE!