⇒⇐ MEN TATARMAN TATARMAN, DUNYAĞA QOL ATARMAN, YAMANLIQTAN QAȘARMAN, YAQȘILIQMAN YAȘARMAN, QAYDA BARSAM AYTARMAN, MEN TATARMAN TATARMAN!⇐⇐********* Qoș keldĭnĭz saypamĭzğa! Qapımız așıq törĭmĭz boș!

Alfabet comun al lumii turcice

Share/Bookmark

 Căutând să consolideze înțelegerea și cooperarea între cei 170 de milioane de turcici din lume, blocul internațional de state turcice a convenit miercuri (11 septembrie 2024) asupra unei propuneri pentru un alfabet comun de 34 de litere. „Ca urmare a acestei lucrări, s-a convenit asupra unei propuneri pentru un alfabet turcic comun format din 34 de litere. Fiecare literă din alfabetul propus reprezintă sunete fonetice diferite care se găsesc în limbile turcice”, a declarat într-un comunicat Organizația Academiei Turcice a Organizației Statelor Turcice.
Literele alfabetului comun al lumii turcice
                                                    Literele alfabetului comun al lumii turcice

Propunerea a fost convenită în cadrul celei de-a treia reuniuni a Comisiei pentru Alfabet Comun Mondial al Turcicilor, care a avut loc în capitala Azerbaidjană, Baku.
Proiectul alfabetului turcic comun în scriere latină a fost propus pentru prima dată de cercetători în 1991. Crearea alfabetului turcic comun favorizează „înțelegerea reciprocă și cooperarea între popoarele turcice”, salvând în același timp moștenirea lor lingvistică, a adăugat acesta. Lăudând „contribuțiile neprețuite” ale Organizației Statelor Turcice și ale membrilor comisiei, declarația a făcut apel la toate instituțiile implicate „să sprijine în mod eficient punerea în aplicare a alfabetului turcic comun propus”. Academia turcică a fost înființată în 2012 de către Turcia, Azerbaidjan, Kazahstan și Kârgâzstan ca organizație internațională a blocului turcic. Scopul său este de a coordona cercetările privind limba, literatura, cultura și istoria popoarelor turcice și de a evalua contribuțiile civilizației turcice la civilizația globală folosind surse indigene. Înființată în cadrul Academiei Turcice, în colaborare cu Organizația Statelor Turcice, Comisia Mondială a Alfabetului Comun Turcic, a avut prima reuniune în mai 2023, iar cea de-a doua întâlnire în luna mai 2024. Înființată în 2009 ca Consiliul de Cooperare al Statelor Vorbitoare de Limbi Turcice, Organizația Statelor Turcice include statele membre Turcia, Azerbaidjan, Kazahstan, Kârgâzstan și Uzbekistan, în timp ce Ungaria, Turkmenistan și Republica Turcă a Ciprului de Nord sunt state observatoare.



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

COMENTARIILE SUNT SUPUSE MODERARII INAINTE DE PUBLICARE!
COMENTARIILE "ANONIM" NU VOR FI PUBLICATE!