⇒⇐ MEN TATARMAN TATARMAN, DUNYAĞA QOL ATARMAN, YAMANLIQTAN QAȘARMAN, YAQȘILIQMAN YAȘARMAN, QAYDA BARSAM AYTARMAN, MEN TATARMAN TATARMAN!⇐⇐********* Qoș keldĭnĭz saypamĭzğa! Qapımız așıq törĭmĭz boș!

Week-end sub semnul muzicii şi dansului turco-tătar

Share/Bookmark




foto: cugetliber.ro
Week-end sub semnul muzicii şi dansului turco-tătar

Festivalul Internaţional al Portului, Dansului şi Cântecului Popular Turco - Tătar şi-a deschis, vineri, porţile cu tradiţionala paradă organizată pe străzile Constanţei

Peste 20 de ansambluri din ţară şi din străinătate au „mărşăluit” din Piaţa Ovidiu până la Casa de Cultură, unde au şi oferit trecătorilor un spectacol impresionant. Uimirea, dar şi încântarea se citea pe feţele trecătorilor la vederea costumelor viu colorate, a tinerilor dansatori veseli şi exuberanţi şi, aşa cum a fost cazul membrilor ansamblului Mehter din Inegöl, şi impunători. Fosta fanfară otomană a şi deschis parada, muzica specifică armatelor otomane răsunând asurzitor pe străzile Constanţei.

Sutele de dansatori au făcut un scurt popas şi la sediul Consulatului General al Turciei la Constanţa, unde au şi susţinut un scurt program artistic. Printre spectatori s-a aflat şi consulul Füsun Aramaz, care a apreciat atât prestaţia dansatorilor originari din Turcia, dar şi implicarea Uniunii Democrate a Tătarilor Turco - Musulmani din România în păstrarea şi promovarea culturii specifice spaţiului turcic.

foto: cugetliber.ro
Ansamblul din Kirjali (Bulgaria) este un prieten apropiat al tătarilor din România, în special al celor din Medgidia. Prin prisma prieteniei dintre ansamblurile „Omer Lütfi” din Kirjali şi „Karasu” din Medgidia, cele două localităţi s-ar putea înfrăţi în scurt timp, relaţiile culturale fiind, încă o dată, un promotor al colaborării dintre popoare.

Tătarii din Crimeea sunt şi ei nelipsiţi de la festivalul organizat de fraţii lor din România. Astfel că, şi anul acesta au urcat pe scenă cu dansuri autentice tătăreşti care amintesc de patria mamă, Crimeea.

foto: cugetliber.ro
După ce în 2009 nu au reuşit să ajungă la festival, reprezentanţii din Kazahstan au străbătut anul acesta aproximativ 6.000 km pentru a participa la evenimentul care reuneşte an de an reprezentanţi ai lumii turcice din mai multe zone ale lumii. Costumele deosebite şi frumuseţea fetelor au atras ca un magnet trecătorii dornici să se fotografieze alături de graţioasele dansatoare.

Reprezentanţii ansamblurilor din străinătate au fost oaspeţii Instituţiei Prefectului, unde au fost primiţi de către subprefectul Aidun Curt-Mola, şi el la rându-i un reprezentant al comunităţii tătare din România. Oaspeţii s-au simţit în largul lor, cu atât mai mult cu cât oficialul constănţean s-a întreţinut cu musafirii în limba turcă şi tătară. La final, nu au lipsit mulţumirile adresate organizatorilor şi implicit statului român pentru susţinerea activităţilor de acest gen, dar şi nelipsitul schimb de cadouri. Întâlnirea s-a încheiat cu o fotografie de grup, în faţa instituţiei care să amintească participanţilor la festival de aceste momente.
foto: cugetliber.ro
Bustul lui Ismail Gaspirali, adus de tătarii din Eskişehir
Oaspeţii din Eskişehir sosiţi la festivalul de anul acesta nu au venit cu mâna goală. Reprezentanţii tătarilor din localitatea turcească le-au adus fraţilor lor din România un bust al intelectualului tătar Ismail Gaspirali, bust care va fi amplasat în curtea sediului central al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco - Musulmani din România, lângă cel al primului preşedinte al Turciei moderne, Mustafa Kemal Atatürk.
Ismail Gaspirali este un faimos intelectual tătar crimeean, educator, publicist şi politician. El a rămas faimos pentru chemarea sa la unitate adresată popoarelor turcice sub deviza „Dilde, fikirde işte birlik!” (Unitate în limbă, muncă şi gândire!).

sursa: cugetliber.ro

Secvente video din timpul spectacolului aici si aici

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

COMENTARIILE SUNT SUPUSE MODERARII INAINTE DE PUBLICARE!
COMENTARIILE "ANONIM" NU VOR FI PUBLICATE!