⇒⇐ MEN TATARMAN TATARMAN, DUNYAĞA QOL ATARMAN, YAMANLIQTAN QAȘARMAN, YAQȘILIQMAN YAȘARMAN, QAYDA BARSAM AYTARMAN, MEN TATARMAN TATARMAN!⇐⇐********* Qoș keldĭnĭz saypamĭzğa! Qapımız așıq törĭmĭz boș!

Tatarii din Crimeea spun "adio" alfabetului chirilic !

tatar,tatarca,tatarşa,tatarlar,tatarlık,tatarım,tatarman,tartar,tatars,tatari,tatareşte


Lingvistii indeamna Tatarii Crimeeni sa treaca la alfabetul latin



Experţi in limba
tătară au aprobat o mişcare pentru a opri utilizarea alfabetului chirilic şi a reveni la alfabetul latin.

Problema a fost discutată de zeci de experţi lingvisti la un seminar special ce a avut loc la Simferopol, Ucraina, pe 15 februarie. Experţii prezentat cercetari in conturarea gramaticii limbii tătare folosind alfabetul latin şi a convenit asupra regulilor ortografice pentru ca aceasta să fie scrisa folosind litere latine.
Ei au recomandat de asemenea ca in mod oficial, Congresul Mondial al Tătarilor Crimeeni (KTDK) sa aprobe schimbarea.

Eden Mamut, secretar-general al Black Sea Regional Union of Universities şi profesor la Universitatea "Ovidius" din Constanta, România, a declarat ca instituirea unei ortografii comune pentru tătari pe baza ortografiei latine este un pas important în a ajuta unirea celor 1.4 milioane Tătarii Crimeeni care trăiesc în diferite ţări, majoritatea in Turcia.

Preşedintele KTDK Refat Chubarov a declarat la seminar că "nu există nici o altă alternativă pentru crearea unui sistem de comunicare între toti Tătarii Crimeeni, decât revenirea la alfabetul latin şi dezvoltarea unei singure limbi Tătare Crimeene."

Tătarii Crimeeni au folosit alfabetul arab înainte ca bolşevicii sa fi venit la putere în Rusia în 1917. Ei au fost nevoiti atunci - aşa cum au fost toate celelalte minorităţi musulmane din Uniunea Sovietică - sa utilizeze alfabetul latin. Mai târziu, începând din anii 1940, au fost obligati să folosească alfabetul chirilic. Multi Tătari Crimeeni din străinătate încă mai utilizează alfabetul arab şi latin, in timp ce, cei care trăiesc în ţările ex-sovietice utilizeaza pe cel chirilic.

sursa: rferl.org

2 comentarii:

Madalina spunea...

Se pune problema reutilizarii alfabetului latin poate pentru ca e mai usor de utilizat decat cel arab?... Altfel, poate ca ar fi fost mai potrivit sa reveniti la alfabetul arab. Nu stiu, zic si eu...

tatarman spunea...

Alfabetul arab a fost folosit dupa islamizare, inainte de asta tatarii foloseau alfabetul Orhon.
Parerea mea este ca ar trebui sa folosim un alfabet cu care sa putem fi aproape de intreaga lume, nu doar de o parte a ei. Alfabetul international este cel latin. Dar se poate invata si cel arab in paralel.

Trimiteți un comentariu

COMENTARIILE SUNT SUPUSE MODERARII INAINTE DE PUBLICARE!
COMENTARIILE "ANONIM" NU VOR FI PUBLICATE!