Dobrogea jună - Anul 39 No 28 - 4 aprilie 1943 |
Selim Abdulakim (sau Abdulachim, n. 1886, Dobrogea – d. 28 martie1943, Constanța), una dintre personalitățile dobrogene pe nedrept uitate de posteritate și o figură puțin înțeleasă de contemporanii și conaționalii săi, a fost un tătar, veteran al Armatei Române, participant la Primul Război Mondial, militant pentru cauza etnicilor tătari și turci musulmani din România, iubitor de folclor și cântăreț la mandolină.
Selim a fost primul absolvent musulman de studii superioare din Regatul României, până atunci studiile se făceau la Istanbul, primul avocat și, totodată, primul parlamentar tătar din România, decorat cu „Coroana României” cu spade și panglică de Virtute militară și invalid de război.
A fost fratele eroului sublocotenent Kazim Abdulakim, care și-a pierdut viața în Primul Război Mondial, în Bătălia de la Mărășești din 1917, și cumnatul poetului Mehmet Niyazi. A fost căsătorit cu Sayide (Saide) Abulachim.
Bursier al Fundației Universitare „Carol I” din București
După ce a absolvit, ca bursier, Liceul Internat din Iași, actualul Colegiu Național „Costache Negruzzi”, Selim Abdulakim este admis la Facultatea Juridică din București. Încă din anul I de studiu, 1911, în urma unei cereri, fiind lipsit de „mijloace materiale”, i se aprobă o bursă lunară de 300 de lei din partea Fundației Universitare „Carol I”, situată în clădirea de azi a „Palatului Fundației Universitare Carol I din București.
După înființarea Academiei Române, Carol I și-a dorit înființarea unei fundații și a unui așezământ „spre binele tinerimii universitare de la toate facultăţile din ţară, al cărui scop va fi de a procura studenţilor un loc de întrunire, înzestrat cu o bibliotecă totdeauna deschisă, unde vor putea satisface iubirea lor de studiu”. De beneficiile acestei fundații s-a bucurat și Selim Abdulakim, primul tătar român înscris la Facultatea Juridică din București. De altfel, regele Carol I, încă din 1878, a impus o politică foarte înțeleaptă de integrare a comunităţii turco-tătare rămase în Dobrogea într-o Românie care le devenise patrie.
Pe colţul din stânga sus al cererii lui Selim Abdulakim pentru acordarea bursei, datată 28 mai 1911, se poate observa aprobarea rectorului Universităţii Bucureşti Ermil A. Pangratti, membru al comitetului de conducere al Fundaţiei, prin care îi era „acordat un ajutor de 30 lei”.
Motivul pentru care și-a părăsit unitatea dobrogeană ca să se transfere într-un regiment moldovenesc
„Războiul întregirii neamului prinse pe Selim Abdulachim în fiorii aceluiași entuziasm, care a ridicat întreaga sa generație de români pe cele mai înalte culmi ale jertfei și ale biruinței. Familia sa dovedi cu acest prilej totala sa identificare cu idealurile românești și plăti partea sa de jertfă: Kiazim Abdulachim, fratele mai mic, ofițer activ, căzu la Mărășești, iar Selim Abdulachim, ofițer de rezervă, fu grav rănit”, arată profesorul Dimitrie Goga în ziarul Dobrogea Nouă, aflat în colecțiile Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constnața, la un an de la plecarea din această lume a lui Selim Abdulakim.
Fost camarad de arme al lui Selim, Dimitrie Goga povestește cum acesta a ajuns ca, în Marele Război, să ceară transferul de la unitatea lui din Dobrogea la una din Moldova. Întâmplarea este una demnă de un subiect de film:
„În ceasurile lungi și grele ale veghii pe plaiurile vrâncene, cu ochii la inamic și cu toate gândurile la drama țării, am aflat pentru ce locotenentul Selim Abdulachim și-a părăsit unitatea sa dobrogeană ca să vină într-un regiment moldovenesc: într-una din luptele din sudul Dobrogei, într-o unitate inamică pe care o capturase, el a găsit câțiva turci de cetățenie bulgară, între care și rude de ale sale. Nu erau românii aceia care să silească pe cineva să lupte împotriva fraților săi”.
Grav rănit în război, după perioada de recuperare și rămas cu o infirmitate, alege să rămână pe front până la sfârșitul războiului, potrivit profesorului Dimitrie Goga:
„Am petrecut împreună convalescența, la Centrul de Instrucție de la Bacău și când ofițerii români ne-am manifestat dorința să plecăm mai repede pe front, Selim Abdulachim nu vru pentru nimic în lume să se despartă de noi. Așa s-a întâmplat să fiu tovarăș de arme, până la sfârșitul războiului, cu cel mai desăvârșit camarad, ca să-mi rămână apoi, până la sfârșitul vieții, un prieten plin de gingășie în sentimentele sale și de hotărâre în actele sale.
Acolo în Vrancea, alături de camarazi distinși și neobosita dragoste de cântec a lui Selim, au făcut adeseori, să nu simțim urâtul, nici deznădejdea, să ne lăsăm răpiți de muzică și de discuții, să facem de neuitat ore care ar fi fost, altfel, celei mai negre tristeți, agoniei sufletelor noastre.”
După război a conceput un plan de înălțare morală pentru musulmanii dobrogeni
Dobrogea jună - Anul 39 No 27 - 31 martie 1943 |
Un interes deosebit l-a acordat, după propria experiență de viață, culturalizării turcilor și tătarilor, reușind să trimită și să susțină la studii în țară, peste 200 de elevi și studenți, ajunși, ulterior, ofițeri, ingineri, medici, avocați etc., toți, oameni care „au făcut cinste musulmanilor din România”.
„Când s-a isprăvit războiul și ne-am înapoiat la rosturile noastre, Selim Abdulachim concepuse pentru musulmanii dobrogeni un plan de înălțare morală, căruia i-a jertfit toate puterile sale de muncă și de generozitate. El nu vedea pentru ei altă putință de ridicare decât prin școala românească și printr-o alipire sinceră și devotată idealurilor noastre.
Părintește le urmărea pregătirea și, deși, cu o sănătate care se împuțina an cu an, alerga pentru „turcaleții” săi pe toate drumurile și în toate orașele. Nu obosea niciodată alergând de la un capăt la altul al țării, ca să câștige o bunăvoință sau un sprijin pentru elevii turci”, mai arată Dimitrie Goga.
În acest sens a înființat în anul 1929 Fondul Cultural Musulman Selim Abdulakim, „o asociație a etnicilor tătari din România de ajutorare a elevilor musulmani din școalele secundare și superioare românești”.
„Un frate al sufletului românesc”
„Un frate al sufletului românesc” este caracterizarea pe care i-a făcut-o decanul Baroului din Constanța, Teodorescu Valahu, etichetă pe care și-a construit-o singur și de care nu s-a dezis până la sfârșitul vieții.
Ca prim parlamentar tătar din România, Selim Abdulakim a avut trei mandate de deputat, prin care s-a făcut remarcat, în opinia marelui ziarist Constantin Sarry, ca „mare Musulman și tot așa de mare Român”, reușind în Parlamentul României să își atragă „simpatii, pe cât de numeroase, pe atât de bine meritate, în rândul păturii conducătoare românești”.
A fost atât de apreciat de colegii săi parlamentari și pentru cuvântările înflăcărate pe care le ținea și prin care „apăra cu aceeași ardoare interesele românilor dobrogeni (…) fară deosebire între Musulmani și Români”, arată Dimitrie Goga.
Un exemplu în acest sens este discursul pe care l-a ținut în Parlamentul României legat de situația Gimnaziului „Traian” din Adamclisi și în urma căruia i-a determinat pe toți deputații să cedeze diurna pe ziua respectivă gimnaziului din zona în care au fost puși „primii pioni ai adevăratei civilizații, în acest colț de țară”:
„La Adamclisi, sub inspirația și sub scutul pietrelor, care, în limba și în neclintirea lor în două mii de ani au mărturisit tuturor hoardelor trecătoare că Dobrogea este și va rămâne pământ românesc, funcționează de la războiu încoace un gimnaziu, cu numele împăratului care a împlântat cei dintâi pioni ai adevăratei civilizații ai acestui colț de țară”, sublinia deputatul Selim Abdulakim în Parlamentul României.
„Astăzi abia, toți Musulmanii din Dobrogea vor putea constata ce gol imens lasă Selim în urma lui”
Selim Abulakim trecut la cele veșnice pe 28 martie 1943, după o suferință de câteva luni, și a fost înmormântat cu onoruri militare în Cimitirul Central Constanța. Din nefericire, întrega sa activitate a fost umbrită de faptul că mulți dintre conaționalii săi nu l-au înțeles și nu i-au înteles activitatea, fapt ce i-a produs lui Selim o profundă dezamăgire, care nu l-a împidicat să își ducă misiunea la bun sfârșit.
Toate articolele de presă apărute după moartea sa vorbesc despre bârfele pe nedrept aduse unuia dintre „cele mai minunate prinse altoiuri românești pe tulpina dobrogeană”, după cum îl descria Constantin Sarry.
Conștient de această situație, la înmormântarea lui Selim, directorul Școlii Musulmane din Constanța, Tesim Ibraim a impresionat auditoriul când „a cerut iertare defunctului binefăcător pentru supărările ce i-au putu produce conaționalii săi”.
„Selim Abdulachim a putut să se scuture de toate meschinăriile și josniciile făpturii omenești, făcând din năzuinele lui un Apostolat. El a căutat ca din suflete negative să facă suflete de profet; din cetățeni indiferenți să facă făuritori ai culturii și civilizației româno-turcești. Orice gând îndreptat spre năzuinețele răposatului, orice pas îndreptat spre faptele regretatului îi va mângâia sufletul și îi va ușura țărâna”. (Negip Fazâl, 1943, Constanța)
„Astăzi când în fața mormântului său vor amuți toate patimile și bârfirile de care n-a fost scutit nici această inacrnațiune a bunătății și a dragostei de aproape, ce a fost prietenul tuturor Selim, și care i-au amărât atăt de des și atât de mult existența, astăzi abia, toți Musulmanii din Dobrogea vor putea constata ce gol imens lasă Selim în urma lui și ce lipsă incomensurabilă ănseamnă pentru ei prematura și dureroasa lui dispariție
Frate Selim, te plângem azi și nu te vom uita niciodată!”. (Constantin Sarry, 1943, Constanța)
sursa text: dobrogealive.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
COMENTARIILE SUNT SUPUSE MODERARII INAINTE DE PUBLICARE!
COMENTARIILE "ANONIM" NU VOR FI PUBLICATE!