luni

Baba - statuile vechilor tatari

Share/Bookmark
"Babailar"

"Baba" in Ucraina
"Baba" sunt sculpturi din piatra antice ale vechilor tatari. Ele se pare ca au aparut ca rezultat al unor ceremonii de inmormantare, răspândindu-se apoi obiceiul de instalare a sculpturilor din piatră pe morminte. Cea mai mare parte sunt făcute din granit sau din calcar.Uneori suprafețele au fost meticulos împodobite, alteori nu.
Ucraina
În marea lor majoritate sculpturile din piatra nu sunt la fel, oamenii de stiinta distingand doua grupe principale: cele din grupa intai sunt evoluate, sculpturi rotunjite pe care s-au trasat clar proporțiile figurilor și detaliile: haine, bijuterii, arme. Al doilea grup sunt sculpturi plate, piatra continand doar conturul capului cu caracteristicile feței, sau chiar fara întreaga figură. Acest grup fiind si dominant probabil mai în vârstă. De obicei statuile reprezintă luptători barbat, rareori de femei, figurile fiind mongoloide.
"Baba" in Mongolia
Kirgizstan
În mâna dreaptă au un vas, la talie fiind un cutit sau o sabie. Sculpturile din piatra dateaza din sec. 6-10 și cateva din sec. 10-12. Una dintre principalele cauze ale dispariție lor a fost raspandirea Islamului,după cum se știe islamul interzice intruchiparea de oameni sau animale. Sculpturile din piatră au fost create de sculptori iscusiti, artiști ai vremii. Acestia au putut reproduce în mod corect proporțiile figurii, caracteristicile feței, bijuteriile. Există de asemenea, 2 dimensionari a acestor sculpturi: prima este ceea in care statuile de piatră reprezintă pe cei din morminte, iar cea de a doua este ceea in care statuia de piatra este un adversar remarcabil ucis în viața reală, și care are rolul de a-si servi câștigătorul în viața lui de după moarte.
"Baba" in Kirgizstan
De asemenea, în cele mai multe locuri sculpturile principale au fost înconjurate de un număr de pietre mai mici, care probabil reprezinta numărul de inamici pe care acea persoana a ucis in timpul vieții sale, si astfel încât acestia au devenit servitorii lui în viața de apoi. Aceste pietre ale vechilor tatari sunt raspandite in toată Asia Centrală, Mongolia, in Altay si pana in Ucraina, dar si in Prusia si Irlanda de Nord unde prezenta lor este inca neelucidata.
"Baba" in Irlanda de Nord

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

COMENTARIILE SUNT SUPUSE MODERARII INAINTE DE PUBLICARE!
COMENTARIILE "ANONIM" NU VOR FI PUBLICATE!