marți

Turneul International de Kureş la Medgidia

tatar,tatarca,tatarşa,tatarlar,tatarlık,tatarım,tatarman,tartar,tatars,tatari,tatareşte

La sfârşitul săptămânii trecute, a debutat sezonul luptelor tătăreşti. A devenit o tradiţie ca prima competiţie de kureş să se desfăşoare la Valu lui Traian, lucru care s-a întâmplat şi anul acesta. Numai că, în premieră, 2010 este şi anul primei ediţii a unei competiţii internaţionale de profil, competiţie care se va desfăşura la Medgidia.
O demonstraţie de cinste, dreptate, curaj şi mai ales dibăcie, astfel poate fi definit, pe scurt, kureşul. Sunt lupte tradiţionale tătăreşti, moştenite din vremuri străvechi şi care se practică şi astăzi în rândul comunităţii din România. An de an, pe 1 Mai, sezonul de kureş se deschide la Valu lui Traian. Şi anul acesta organizatorul manifestării a fost filiala locală a Uniunii Democrate a Tătarilor Turco - Musulmani din România. Vor urma, apoi, pe rând, astfel de competiţii în majoritatea localităţilor unde trăiesc comunităţi de tătari.
Elementul de noutate al acestui an este organizarea, în premieră, a Turneului Internaţional de lupte tătăreşti „Trofeul Mării Negre”. Iniţiativa a venit din partea recent numitului subsecretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relaţii Interetnice, reprezentant totodată al comunităţii tătare din România, Sali Negiat. Propunerea a fost primită cu interes de către reprezentanţii filialei Medgidia a Uniunii Democrate a Tătarilor Turco - Musulmani din România, iar administraţia locală, respectiv Primăria Medgidia, şi-a manifestat şi ea disponibilitatea de a se implică în la organizarea ineditului eveniment. Astfel că, cele trei instituţii vor fi partenere în acest proiect care se va derula în perioada 27 - 30 mai, la Medgidia.
Vor participa sportivi din Turcia, Crimeea, Bulgaria, Tatarstan şi, bineînţeles, România.

Batal pentru învingător, bairak pentru învins.

La baza organizării competiţiilor de kureş au stat întotdeauna reguli simple care au făcut ca această formă de întrecere să se perpetueze cu uşurinţă, ducând astfel cu ea una dintre numeroasele valori tradiţionale ale etniei tătare. Caracteristica de bază este întrecerea dreaptă, în caz contrar, luptătorul care apelează la oarecare şiretlicuri lezând sentimentul de cinste. Premiile specifice competiţiei de kureş sunt un batal pentru învingător, iar învinsul pleacă acasă cu un „bairak“ (un copac împodobit cu 7 sau 9 articole vestimentare).

cugetliber.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

COMENTARIILE SUNT SUPUSE MODERARII INAINTE DE PUBLICARE!
COMENTARIILE "ANONIM" NU VOR FI PUBLICATE!