Desemnat de Uniunea Europeană capitală culturală în 2010, încă din 2006, Istanbul este primul oraş turc cu acest statut şi speră să atragă până la 10 milioane de vizitatori, cu cele 170 de evenimente pe care municipalitatea le va desfăşura în acest an. Fostă capitală a Imperiului Roman, a Imperiului Bizantin şi a Imperiului Otoman, Istanbul a avut anul trecut 7,5 milioane de turişti.
Însă atribuirea statutului de capitală culturală europeană în 2010 - alături de Pecs (Ungaria) şi Essen (Germania) - are şi o dimensiune politică pentru Turcia, care, în 2005, a început procesul de aderare la Uniunea Europeană, respins de ţări membre precum Franţa şi Germania, este de părere Cengiz Aktar, specialist în relaţii Turcia - UE la Universitatea Bahçeşehir din Istanbul.
"Există evident o legătură între acest titlu (de capitală europeană) şi procesul european de aderare a Turciei, măcar posibilitatea de a arăta Turcia Europei şi Europa Turciei", mai spune analistul, care a fost unul dintre cei care au iniţiat candidatura Istanbulului la statutul de capitală culturală europeană.
Fondat de împăratul roman Constantin în anul 330, cu numele de Constantinopol, Istanbul, în prezent o aglomerare urbană, de 14 milioane de locuitori, ce se întinde pe zeci de kilometri în jurul strâmtorii Bosfor, care separă Europa de Asia, se doreşte a fi o punte între culturi.
Agenţia "Istanbul-2010", care se ocupă de programul capitalei culturale, are circa 520 de proiecte, dintre care două treimi sunt dedicate punerii în valoare a patrimoniului istoric şi o treime, manifestărilor artistice, potrivit secretarului general al agenţiei, Yilmaz Kurt.
Printre evenimentele ce urmează să aibă loc se numără deschiderea, în luna iulie, a "Muzeului inocenţei", conceput de laureatul premiului Nobel pentru literatură Orhan Pamuk, expoziţia "De la Bizanţ la Istanbul" (septembrie - noiembrie), prezentată deja la Paris, Festivalul european de teatru universitar sau concertul U2, programat în septembrie.
Programul "Capitală culturală europeană" a fost iniţiat de Consiliul de Miniştri ai Culturii din Uniunea Europeană în 1985, cu scopul de a apropia popoarele Europei şi de a celebra contribuţia oraşelor la dezvoltarea culturii. Pâna în prezent, circa 40 de oraşe au deţinut acest titlu.
În 2009, Vilnius a avut statutul de capitală culturală europeană alături de oraşul austriac Linz, iar în 2007, statutul de capitală culturală europeană a fost împărţit de Sibiu şi Luxemburg.
În 2011, acest titlu va fi deţinut de Turku (Finlanda) şi Tallin (Estonia), oraşele Guimaraes (Portugalia) şi Maribor (Slovenia) vor fi capitale culturale europene în 2012, iar Marsilia (Franţa) şi Kosice (Slovacia) vor beneficia de acelaşi statut, în 2013. Umea, un mic oraş universitar din nordul îndepărtat al Suediei, a fost desemnat capitală culturală europeană a anului 2014, devenind astfel cea mai nordică localitate europeană care câştigă acest titlu, pe care îl va împărţi cu Riga.
mediafax.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
COMENTARIILE SUNT SUPUSE MODERARII INAINTE DE PUBLICARE!
COMENTARIILE "ANONIM" NU VOR FI PUBLICATE!