⇒⇐ MEN TATARMAN TATARMAN, DUNYAĞA QOL ATARMAN, YAMANLIQTAN QAȘARMAN, YAQȘILIQMAN YAȘARMAN, QAYDA BARSAM AYTARMAN, MEN TATARMAN TATARMAN!⇐⇐********* Qoș keldĭnĭz saypamĭzğa! Qapımız așıq törĭmĭz boș!

Alim Aydamaq, haiducul tatar

Share/Bookmark
Alim Aydamaq este un erou si un "Robin Hood" al natiunii tatare. El s-a nascut in 1816 ca fiu al lui Azamat si Kerime, tarani saraci de pe langa Qarasubazar, un sat pe nume Kopurlîkoy, Crimeea. A avut si o sora pe care un mîrza a rapit-o, iar tatal lui, in urma batailor pe care le-a primit incercand sa o salveze, a murit. Inainte de moartea tatalui sau Azamat a lucrat ca pielar insa dupa aceea a devenit argat. Traieste o poveste de dragoste cu fiica stapanului sau iar acesta afland il arunca in inchisoare de unde evadeaza dupa mai mult timp, în 1848. Devine haiduc si rebel impotriva țarismului, al celor ce l-au nedreptatit pe el si cei asemeni lui. Conform povestirilor se pare ca actiona in partile Eskî Qîrîm, Kefe, Akmescit, Kezlev, unde jefuia casele bogatilor si pe drumetii avuti. A fost haituit de mîrza si de fostul lui stapan. Se pare ca fost prins pana la urma, batut si exilat in Siberia, de atunci nemaiauzindu-se de el. Insa unele zvonuri inainteaza ideea ca de fapt in fuga lui de prigoana ar fi ajuns in Dobrogea sau in Turcia. Cu toate ca a fost considerat de catre unii ca fiind un talhar si criminal, marea majoritate a poporului l-au apreciat ca pe un erou.

1 comentarii:

Madalina spunea...

Banuiesc ca ii ajuta pe saraci, din moment ce il considerau si-l considera erou. Apropo, "aydamaq" inseamna ceva? Eu am auzit, in romana, cuvantul "haidamac" insemnand "vlajgan", "om inalt si spatos", ceva pe-acolo.

Trimiteți un comentariu

COMENTARIILE SUNT SUPUSE MODERARII INAINTE DE PUBLICARE!
COMENTARIILE "ANONIM" NU VOR FI PUBLICATE!