⇒⇐ MEN TATARMAN TATARMAN, DUNYAĞA QOL ATARMAN, YAMANLIQTAN QAȘARMAN, YAQȘILIQMAN YAȘARMAN, QAYDA BARSAM AYTARMAN, MEN TATARMAN TATARMAN!⇐⇐********* Qoș keldĭnĭz saypamĭzğa! Qapımız așıq törĭmĭz boș!

Radio T , Turk radyosu...radio turcesc.

Share/Bookmark



Cand s-a lansat acest post de radio am fost foarte bucuros ca in sfarsit vom avea si noi, tatarii din Dobrogea, un post de radio. Chiar pe blog am promovat acest radio, printr-un articol cat si prin expunerea permanenta a link-ului in coloana laterala a blogului. Insa pe parcurs am fost din ce in ce mai dezamagit. Litera "T" de "Radio T" lasa impresia ca se trage de la "Tatar" si "turc", insa s-a dovedit ca inseamna doar "turc"...Dovada pagina de facebook a acestora sub numele de "Turk Radyosu"(Radio turcesc). Chiar pe bannerele de promovare nu figureaza decat steagul/stema Turciei, si nici pomeneala de cel tataresc. Numai muzica turceasca, cu motivatia ca cea tatareasca nu are drept de difuzare, sau cam asa ceva...Emisiuni mai mult decat modeste, ce plictisesc o audienta interesata de destinele tatarimii, parca realizate la umplerea timpului de emisie. Emisiuni in limba romana despre cum ar trebui sa se machieze tataroaicele, ce se mai poarta in materie de moda sau retete de slabit umplu spatiul de emisie, dar nicio emisiune pentru tatarul dornic sa invete macar doua cuvinte in limba tatara, o emisiune lingvistica. Doar niste inregistrari ale vreunei batranici ce povesteste din amintiri, mai fac nota discordanta cu turcismul general al intregii emisii...dar chiar si asa, putini din tinerii ce ar vrea sa inteleaga ceva reusesc sa o si faca...
Vorbitorii de limba tatara scad vertiginos spre un procent nu ingrijorator ci disperat de ingrijorator.
In plus la toate acestea, le functioneaza si cenzura. Le-am scris zilele trecute pe peretele paginii de facebook: "Nu credeti ca ar trebui sa figureze si numele de "Tatar" in numele postului de radio? Ori tatarii au devenit doar turci si atat? Sau poate tatarii nu au niciun merit in acest post de radio?". Specific ca moderatorii sunt tatari iar directorul este turc. Bineinteles ca nu am primit niciun raspuns, in plus mi s-a sters comment-ul...dar, pentru ca au mai facut-o de doua ori, am fost prevazator facand un printscreen paginii. Se pare ca nu raspund la intrebarile ce nu le convin, stergandu-le de pe "perete" ca nu cumva intrebarile indiscrete sa tulbure linistea hipnotica a comunitatii tatare din Dobrogea. Probabil ca nu vor sa supere pe sponsorii turci si sunt dispusi sa le pupe fundurile pana la loc comanda, mergand chiar pana intr-acolo incat sa-si abandoneze identitatea si limba.

Aforisme:
Fereste-te mai degraba de prieteni falsi decat de dusmani cinstiti.  
Orice pasare pe limba ei piere.



2 comentarii:

Attila spunea...

Ca si pe vremuri dupa caderea Hoardei de Aur, Kanatul Crimean si Dobrogea a fost in mare turcificat. Deportarea tatarilor din Dobrogea in anii 30 (tratatul Turco-Roman) nu sa construit o scoala sa se presea in limba tatara in Turcia pentru a le mentinea identitatea Tatarilor adusi.
Noua conducerea a deputatului Aledin Amet nu a construit nici o scoala Tatareasca din toate fondurile care sau alocat pana acum. Se practica aceasi coruptie si la tatari din pacate.
Fara scoli si centre culturale o identitate nu se va putea transmite la noile generatii.

tatarman spunea...

Nu stiu daca are vreo vina Aledin Amet in toata treaba asta pentru ca el chiar a facut cate ceva. Mie in schimb imi lasa impresia ca Uniunea si majoritatea tatarimii s-a plafonat si ca nu mai gandesc logic. Pai ei organizeaza seminarii privind lb. tatara si aniverseaza scriitori tatari, dar nu fac nimic ca limba tatara sa se predea in forta... Sa se editeze un alfabetar, un dictionar... Macar niste brosuri cu reguli gramaticale de baza ale limbii tatare, un minidictionar cu cuvinte uzuale care sa ajunga in fiecare casa tatareasca...CEVA. Pai ai nostri scriitori degeaba ii dau inainte cu carti si carticele pentru ca nu au public cititor. O simpla poezie pentru copii trebuie tradusa cuvant dupa cuvant pentru ca cineva sa o inteleaga. Altfel nu producem decat maculatura.

Trimiteți un comentariu

COMENTARIILE SUNT SUPUSE MODERARII INAINTE DE PUBLICARE!
COMENTARIILE "ANONIM" NU VOR FI PUBLICATE!