⇒⇐ MEN TATARMAN TATARMAN, DUNYAĞA QOL ATARMAN, YAMANLIQTAN QAȘARMAN, YAQȘILIQMAN YAȘARMAN, QAYDA BARSAM AYTARMAN, MEN TATARMAN TATARMAN!⇐⇐********* Qoș keldĭnĭz saypamĭzğa! Qapımız așıq törĭmĭz boș!

Ce spun unii despre noi?

Share/Bookmark


Ieri, facandu-mi rondul pe facebook, dau de comentariul unui "prieten"(nu dau nume, persoana importanta :)) pe poza din profil, "Cel mai mare conducator al tuturor timpurilor" si poza statuii lui Ataturk undeva in Turcia. Un altul ii aminteste intr-un comentariu despre Genghiz Han, la care el raspunde ca Ataturk a lasat in urma lui un stat iar GH nimic. I-am amintit de statul Mongolia pentru mongoli (de doua ori suprafata Turciei) precum si de celelalte state tatare ex sovietice din centrul Asiei, precum si de cele cu statut autonom in federatia rusa, si de Crimeea tatarilor furata. Una peste alta un alt ignorant ce-si dadea cu parerea despre lucruri de care nu avea habar. Si dupa cum se stie, mama astora este intotdeauna gravida, asa ca a mai aparut unul care sa jigneasca pe tatari...nu reproduc pentru ca nu merita. Spun doar ca i-a facut pe tatari "fricosi", si ca tatarilor le place sa se de-a turci in Turcia si mongoli in Mongolia (??????).

Suntem noi fara tara?

Nu! Tatarii din Romania isi au tara in Crimeea, peninsula din Marea Neagra ce apartine de Ucraina, si care detine in momentul de fata o relativa autonomie controlata tacit de rusi. Rusi care in ultimii 300 de ani au reusit prin tarina Ecaterina si Stalin sa decimeze si sa dezradacineze majoritatea populatiei tatare din Crimeea. Totul a inceput atunci cand otomanii, ca sa-si salveze pielea, au abandonat si predat Hanatul Crimeei pe mana tarinei. Rusi care nu au putut ierta pe singurii din istorie care le-au venit de hac si i-au batut pe unde i-au prins secole de-a randul, tatarii. Tatari care in momentul abandonului otoman erau rupti de fratii lor din Kazan, jumatatea cealalta a vestitei Hoarda de Aur, tot din cauza intrigilor "fratilor" turci. Slabiti si abandonati de cei pentru care sute de ani le-au fost tovaras de nadejde, si aflati in fata unei forte ce devenise Rusia la acel moment, tatarii au fost nevoiti sa fuga, ajungand astfel sa isi gaseasca camin in Dobrogea si Turcia.

Suntem noi fricosi?

Poate ca suntem. Poate ca suntem lasi. Poate ca ar fi trebuit sa luptam atunci pana la ultimul...Sau poate ca ar trebui sa luptam acum pana la ultimul. Dar cu ce? Suntem imprastiati in toata lumea si dezbinati, si insasi "fratii" nostri turci ne vor asimilati. Poate ca este mai bine sa ne scriem testamentul inaintea disparitiei. Pentru prima data in istorie, sa ne scriem propria poveste, sa nu-i lasam pe altii sa o faca si sa vorbeasca in numele nostru. Sa scriem cronica unui popor ce a cucerit trei sferturi din lumea cunoscuta la acel moment...popor ce a fost numit de catre dusmani "pedeapsa lui Dumnezeu"...popor ce a aratat lumii pe cel mai mare cuceritor si geniu militar al tuturor timpurilor, Genghiz Han...popor ce a "ordonat" construirea Marelui Zid chinezesc...singurul popor din istoria lumii de pana acum care a ingenunchiat si a dat rusini rusilor si chinezilor...popor ce ajutat islamul sa devina una din cele mai influente religii...
Poate fi numit acest popor ca fiind fricos? Poate fi numit asa de catre unii, a caror stramosi, la momentul celor mai sus spuse, poate duceau elefanti la pascut in fundul Indiei?

Suntem noi turci?

O simpla analiza a fizionomiei da raspunsul. Tatarul, oricat de mult si-ar fi pierdut din gena, are trasaturi est asiatice, mongoloide sau ceva mai atenuate. In schimb, daca pui un turc langa un roman, s-ar putea sa nu-i poti deosebii. Pe unii dintre ei i-ai confunda usor cu arabii, iar pe altii cu "coloratii" din Stefanesti. Si uite ca intr-un limbaj simplu si la obiect am lamurit aceasta problema.
Limba vorbita atat de turci cat si de tatari este foarte apropiata, dar de multe ori un turc nu intelege o iota din ce vorbeste un tatar, iar atunci iti va spune: " turceste...spune turceste"...de parca noi am avea obligativitatea sa stim limba lor. Unii dintre noi o fac, din motive profesionale, din motive sentimentale(pentru agatat turci), sau pentru ca limba tatara nu este introdusa in scoli ca limba materna, inca...de douazeci de ani. Tatara pe care noi o vorbim aici in Dobrogea este intr-adevar mult turcizata, si chiar traditiile s-au intrepatruns. Asta din cauza ca multa vreme tatarii din Hanatul Crimeei si din Dobrogea au fost sub suzeranitatea otomana. Iar cum acestia au dus intotdeauna o politica de turcizare, a fost greu ca stramosii nostri sa-si pastreze limba intacta si fara influente exterioare. Dar cu toate astea ne-am pastrat specificul.
Concluzie: nu suntem turci...sau suntem turci atat cat si romanii sunt italieni.


Nationalismul adevarat este secretul la toate problemele actuale cu care ne confruntam! Lipsa lui este in momentul de fata cauza primara crizei de identitate in randul tatarilor. Daca s-ar lucra la acest aspect intr-un mod serios, restul ar veni de la sine. Spun intr-un mod serios referindu-ma la faptul ca trebuie sa depasim faza cu batutul in piept in fata conationalilor doar de dragul unor fotografii reusite si pentru a mai puncta un eveniment in agenda. Trebuie sa trezim adevaratul nationalism in fiecare dintre noi, sa fim uniti si sa regasim "rautatea" care pana la urma ne-a consacrat ca natie. O putem face, dar depinde doar de fiecare dintre noi. Stramosii nostri s-au sacrificat si s-au umilit pentru ca noi sa putem duce povestea mai departe iar noi avem datoria sa ne sacrificam pentru ca ea sa nu se termine.

18 comentarii:

Bratu spunea...

„daca pui un turc langa un roman, s-ar putea sa nu-i poti deosebii”
deosebi

poate prin Constanța așa să fie. ca și mulți alții, faci greșeala de a atașa o caracteristică (în acest caz, minoră) unui popor, fără a lua în calcul excepțiile (aici, de fapt, regula).
personal, în problema teritoriului reprezentativ, recomand să iei exemplu de la „secui”, cei care pun presiune pe trei județe chiar dacă ei numără doar 260. din câte știu eu, prin Dobrogea sunteți aproape 25.000, adică suficient pentru a avea școli în limba maternă.

tatarman spunea...

Despre ce caracteristica "minora" vorbesti, si care exceptii(regula)trebuiau luate in calcul?
Noi nu punem presiune pe nimeni. Nu am facut-o de multe ori nici chiar atunci cand eram in forma si cuceream teritorii.
Avem predare in limba materna dar inca a ramas in stadiul de "pilot"...de cativa ani.

Bratu spunea...

?
ce nu e clar? nu ştiu în ce măsură ai văzut ţara, dar români care să semene cu turcii (în afară de Constanţa) am văzut doar pe la Ploieşti. în acest caz, adopţi o poziţie interesantă, iar tonul de superioritate nu face bine.
nu e deloc elegant să reduci un popor (din care şi tu faci parte) la o fracţiune sau o etnie, o fac destul vesticii ("gitano romeno" etc.)
îmi place sincer că eşti înflăcărat şi ai fibra aceea care prea multora lipseşte - dragostea de propriul neam, dar nu arunca vorbe în mod gratuit, ştii foarte bine că nu toţi americanii sunt proşti, nu toţi ruşii sunt beţivi... la fel cum ştii şi că nu mai ai forţa strămoşilor tăi, oricât ţi-ai dori asta. nici eu n-o mai am pe cea a strămoşilor mei, în ograda cărora tătarii nu au ajuns niciodată.

nu e nevoie să publici comentariul ăsta, ţine-l pentru tine şi fii puternic mai departe.

tatarman spunea...

Ai inteles complet greşit ceea ce eu am vrut sa spun. Cand am afirmat ca nu deosebesti un turc de un roman m-am referit strict la aspectul europoid, caucazoid. Doar complexul de care dai dovada te-a dus cu gandul ca as face pe români "tigani". Nu mi-as permite asta. Daca nu ai fi fost preocupat cu corectia "i"ului in plus si folosirea diacriticelor, poate ai fi fost mai atent la context.
Este clar ca istoria pe care o sti tu este totalmente diferita de cea pe care o cunosc eu. Daca as avea timp pentru lectii de istorie on-line, probabil ca ti-as da un link macar, dar n-am...timp. Asa ca pune matălică mâna si, inainte de a te trezi vorbind in faţa monitorului, pe post(de)mortem Pruteanu,citeste o carte, eventual istorica, apoi, aminteste-ti ca, vorbesti cu un tătar, din Dobrogea,România,ograda ta, Scuze, am vrut sa pun punct(.) dar tonul de superioritate imi mentine tonusul ridicat nepermitandu-mi sa închei acest comentariu.
De ce nu ti-as publicacomentariul?! Dupa cum vezi sunt destul de
puternic pentru a o face
.
P.S. fără.

Attila spunea...

A pune mana pe o carte de istorie este greu. Este mult mai usor sa duci halba la gura (daca ar fi din fier ce brat aveam "parazitii").

1) Au tatarii tara? Pai au mai multe. Daca stam sa cercetam trecutul, Dobrogea pana dupa primul razboi mondial cand sa pus calea ferata pana la Marea Neagra se numea "Tara Tatarilor" din anul "1237-1919". Cu ajutorul linii ferate, Dobrogea sa populat de romani. Toate satele au fost renumite in limba romana dupa instalarea regimului comunist. In secolul 13 Crimea a fost cucerita de catre mongoli (tatarii erau cel mai numeros trib in imperiul mongol 70,000 de corturi, istoricul Persan "Rashīd al-Dīn Tabīb"). Peurma sa format Hoarda de Aur de catre tatari cu baza in Crimea. Sa ne indreptam incet incet catre est si vom da de raul volga unde este o alta zona in care tatarii (adevaratii bulgari asiatici, nu bulgarii slavici actuali) erau de aceasi etnie tatara. La ora actuala in Rusia sunt aproape 52 de republici pe care domnul Putin vrea sa le dezbine in "etnii" diferite Tataristan Baschirstan etc...
Si ajungem la tara mama Mongolia care pe vremuri era pana la Lacul Baical de unde vin Tatarii. Care acest lac este actual in Rusia. Granitile se schimba si se vor schimba in continuare, ca si imperile. Oamenii in schimb raman aceasi (trasaturile fizice, ochii migdalati pe care desting fizionomia Tatarilor).

2) Fricosi poate ca da poate ca nu. Daca era sa ne fi batut pana la ultimul, nu mai scriam acum :)
Am pierdut lupta/e, de bandajam ranile. Dar nu am pierdut razboiul.
Asa ca timpul le va decide pe toate. Quran-ul ne zice ca cei care vor avea rabdare vor fi rasplatiti. Inshallah asa sa fie.

3) Fizionomia isi zice cuvantul. Turci au ochii rotunzi, iar Tatarii migdalati/mici. Deci pentre ignorantii care categorizeaza etnia Tatara (gitano/rumeno) doar pot sa intre pe internet si se pot documenta inainte de ar vorbii. Imperiul Otoman dupa ce cucerea o zona lua ostateci si copii precum Arabi, Kurzi, Greci, Sarbi, Romani etc..
Asa ca intradevar daca ai pune un turc (de la Ankara inspre vest) ar avea fizionomii europene. De la Ankara in est ar avea trasaturi mai inchise la culoare (arabe, kurzi etc..)

In concluzie intradevar Tatarii au fost sub influenta Imperiului Otoman si limba Tatarilor din Dobrogea este in mare Turcificata. Dar nu si fizionomia. Cu putina antropologie putem diferentia usor. Pastrarea si promovarea identitati este datoria fiecaruia. In schimb nationalismul este in fiecare dintre noi, numai ca am face bine sa analizam concluzile si sa nu ajungem la aceasi rezultat pe care la avut fosta Yugoslavie.

Acestea sunt fapte istorice. Cine nu este de acord. Este binevenit cu argumente contradictorii "istorice".

Merhal spunea...

Vad ca esti destul de inversunat la adresa verilor nostrii turcii...daca esti un tatar autentic asa cum te recomanzi poate era bine sa scrii macar cateva cuvinte sau un comentariu in limba tatara. Teritoriul tataresc a fost pierdut , asta este...de-a lungul istoriei multe popoare au pierit si teritoriile lor au fost acaparate de altii ...cei mai puternici inving, E un ideal maret sa nu lasam limba tatara sa piara, dar asta nu trebuie privita ca o superioritate fata de alte limbi, ca de exemplu turca.Nu sunt adepta infiintarii scolii in limba tatara asa cum au ungurii..Copiii nostri nu ar avea perspective in aceatsa tara sau oricare alta daca ar invata doar tatara...In sfarsit...pentru ca ei sa poata invata limba tatara, n-ar fi bine sa inceapa sa citeasca ceva in tatara chiar ... blogul tau???

tatarman spunea...

Ai vazut bine, "sunt destul de inversunat". Ma recomand asa cum sunt, un tatar autentic.
Daca as fi scris articolul in lb. tatara, cred ca nu ai fi inteles nimic si nu ai mai fi avut oportunitatea sa-mi reprosezi ceva, asa cum ai facut-o. Am scris in romana si tot intelegeti ce vreti voi, dar sa o mai fac si intr-o limba ce pentru multi dintre voi este nu o limba straina ci extraterestra! Cat despre comentarii, am comentat in lb. tatara atat cat ai facut-o si tu ;)Te-ai uitat in toate postarile mele si ai ajuns la concluzia ca nu scriu in tatara, sau ai avut doar o premonitie?
Cine a pomenit de scoala in limba tatara? Eu am spus despre orele de limba materna ce se predau in scoala ca optional.
Unde am spus eu ca limba tatara este superioara limbii turce?
Sa spui "copii nu ar avea perspective" cand este vorba despre limba materna este cea mai mare prostie pe care am auzit-o, ce-i drept nu numai de la tine, este frecventa aceasta replica. Tocmai din cauza unor astfel de gandiri suntem in pragul extinctiei. Macar de am fi in stare fiecare dintre noi sa ne invatam si sa ne educam singuri copii intr-un spirit tataresc sanatos...dar nici nu suntem in stare si pe deasupra mai gandim prosteste. Faceti-va fratilor copii ce vreti voi! Educati-i in spiritul globalizarii...fortati-i sa invete trei limbi straine...dar nu care cumva sa-i invatati limba materna, ca o sa le dauneze!!:O Vai de capul si de pielea noastra! Mai avem si tupeul sa iesim la critica!Yazıq!
Nu va convin "adversitatile" la adresa "verilor" turci, ba chiar sariti la gatul unui FRATE ca sa le luati apararea! Sa va fie rusine! Locul vostru este printre ei, nu printre noi! Asta este cauza situatiei in care ne aflam: IGNORANTA EXTREMA IN CARE NE AFUNDAM!
P.S. Intra la CONTINUT si cauta articole in limba tatara.

Attila spunea...

Pt Merhal

Datorita mentalitatii tale parvenite si suferirii de complexitate, multi ca tine.
Ca sa poti sa citesti in limba tatara trebuie sa o stii. Copii tai trebuie sa stie limba inaite sa poti face o astfel de observatie. Sa gandesti precum limba tatara nu are rost sa fie predata in scoli copiilor nostri este o crima natiei si etnii tale (daca esti tataroaica)
Fi mandra de ce esti. Ajutati asemenelea si contribuie la etnia si limba tatara.

Merhal spunea...

Pt.Atilla si Tatarman

Limba tatara o stiu mai bine ca amandoi la un loc....de altfel, cred o sa incep prin a scrie un blog autentic tataresc si voi incerca, sa incep cu o scurta istorie a formarii poporului tatar, de care habar nu prea aveti ...Cred ca amandoi sunteti la fel de ignoranti dar ii acuzati pe altii de ignoranta, fara a-i cunoaste doar ca au indraznt sa alte opinie, Si apropo...cuvantul ”Yazig ” pe care nici nu ai stiut sa-l scrii corect .... provine din limba turca.

tatarman spunea...

Cred ca mai bine ai spune doua cuvinte in limba tatara pentru a demonstra cunostinta de cauza, dar observ ca preferi sa arunci prosteste vorbe in vant!
Si ca sa-ti duci prostia pana la capat, te mai faci si de cacao incercand sa ma "corectezi" intr-un mod eronat. De dragul unei replici fortate ai preferat chiar sa-ti induci semenii in eroare. "Yazıq"(YAZIQ) este un cuvant tataresc si se scrie exact cum am facut-o eu. Ca-l folosesc si turcii in aceiasi masura in care-l folosesc si azerii, pentru mine nu inseamna nimic.
Mult succes cu blogul ce incepe cu o scurta istorie a formarii poporului tatar... poate chiar dai copy/paste de la mine daca te pricepi sa cauti pe aici... sau poate ca folosesti tastatura pentru nevazatori...si n-ai sa gasesti...cine stie. Amma şundıden senmen men aqıl uydurmaycam... "matuwlermen aqıl uydursan matuw bolasın" bır lapımız bar'da bıznı... Yazıların bo blog'ga kırmiycek kelecekte.

P.S. Si sa sti ca replica mea taioasa la comentariul tau precedent a fost din cauza faptului ca a vorbit gura fara tine. Ar fi trebuit mai intai sa rasfoiesti blogul, dupa aceia sa-ti dai cu parerea despre mine si activitea mea pe blog.

Attila spunea...

Draga Meral

Ai o impresie rau formate total gresita. Nu stiu ce te inraieste in asa fel incat sa vi pe un blog al unui Tatar care se straduieste din timpul lui liber sa contribuie si sa mentina cultura Tatara.

Daca cumva sti sa vorbesti bine limba pe mine unul mar bucura ca tu una ai putea sa transmiti mai departe limba (la copii tai) Presupun ca in casa cu cei dragi vorbesti Tatareste? Nu romaneste cum majoritatea fac la ora actuala.

Daca ai face un blog iarasi mar bucura si as vizita cu placere pentru a invata (poezie, cantec etc) de pe blog-ul tau cum face Tatarman.

Limba Tatara ca si limba Turca face parte din limba Turcica (sunt 36 de etnii peste 150 milioane de oameni care fac parte din lumea Turcica) o ramura al limbi Altaice. Este evident ca unele cuvinte sa fie asemanatoare. Asta nu inseamna ca se copiaza cuvintele cu exceptie asimilari si a dominatiei culturale regionale.

Am cunoscut Tatari din Kazan (Tatarstan) si alte republici din Rusia. Totia au tras atentia ca Tatara pe care o vorbesc aseamana cu limba Turca. (binenteles nu asa de bine ca tine :D)

Daca ai avea de criticat adu la cunostinca constructiv nu negativitati din cultura tiganeasca. Lumea care citeste deabea asteapta sa ne arate cu degetul. Nu lasa si nu da ocazia la asa ceva. Repet ajutati asemenelea contribuie la natia si etnia ta ca copii nostri ca aiba identitatea de Tatari.

Anonim spunea...

Numai cine nu vrea sa vada adevarul, nu il vede.

Priviti in istorie si veti vedea ca turcii au fost in Crimeea atata vreme cat tatarii s-au luptat cu rusii pana in 1783. Pe urma au izbucnit razboaiele ruso-turce.

Noi, tatarii, ne-am pierdut tara ca sa aparam Imperiul Otoman. Si acum ce fac turcii pentru Crimeea ?

Turcii ar trebui sa fie mai recunoscatori fata de tatari si sa nu ne mai faca pe toti turci, ca daca iei istoria dupa ei, turc era si Attilla si Genghiz Qan si Timurlenk. Trebuie sa faca diferenta dintre "turc" si "turcic".

Si daca tot spui ca stii limba turca si mai stii si tatara, afla ca limba turca actuala este o mica parte din otomana de altadata. In otomana spre exemplu, nu se spunea "ben" ci se spunea "men", asa cum zic si turkmenii, si azerii, si tatarii din Dobrogea. Limba otomana era o limba foaaaarte vasta, cuprinzand termeni in persana, araba si multele dialecte turcice. Limba otomana este mai apropiata de tatara si de azera decat turca actuala. Limba turca contemporana e o limba pe jumatate artificiala, cosmetizata dupa moda vremii, sa fie mai usor de pronuntat pentru europeni, de memorat pentru tantalai si de scris pentru prosti.

Era o limba al carei dictionar explicativ continea 4 volume numai la litera A(Elif). Pentru "camila" se foloseau 200 de termeni. Imaginati-va ca acest dictionar cuprindea limbile araba si persana, fiecare de 6 ori mai bogata decat engleza actuala, plus multe dialecte turcesti.

Turcii ar trebui s-o ia mai usor cu "voi sunteti turci", sa ne recunoasca drept tatari crimeeni si, daca tot vor sa-si arate recunostinta pentru ca le-am fost ca un scut de protectie impotriva rusilor timp de 5 secole, sa ne sprijine mai mult pe toate planurile, fara sa ne faca turci !!!

Cadîr.

Anonim spunea...

Draga Merhal,

Mi-a placut mult de tot expresia "verii nostri turci". Sa-mi fie cu iertare, dar te-ai dat singura de gol in ce relatii te afli cu turcii! Ai vrut sa spui, probabil, verii TAI turci, ca multe tataroaice nu se simt verisoare cu turcii.
Din pacate pt. tine, am o veste proasta: turcii se socotesc verisori nu cu tine, ci cu rusoaicele.
Mai straduieste-te putin, poate mai apuci si tu putin sa te inrudesti cu ei!
Tataroaicele adevarate sunt mandre si demne, nu se inhaiteaza cu orisicine si nici nu-si dau originea dupa orice...turc.
Cu stima

RedArrow spunea...

M-am distrat copios citind articolul si comentariile. Mai mult articolul, in fine si niste expresii din el pe care a fost imposibil sa le parcurg cu seriozitate. E adevarat, ignoranta naste tot timpul pui vii, iar unii comenteaza asiduu pe Facebook si pe unde apuca.

Nu e musai sa publici comentariul asta, care e probabil la fel de ignorant ca si cel al “prietenului” in cauza. Doar am simtit nevoia sa-mi dau cu parerea si sa filozofez putin intr-o dupa-amiaza ploioasa.

Sunt tatarii fara tara? Da de unde. Ca si tine sper ca intr-o zi Crimea va fi din nou o patrie a majoritatii tatarilor care se afla azi in diaspora. Hanatul Crimeei a fost un stat legitim, desfiintat in mod abuziv de catre Rusia, cu complicitatea Imperiului Otoman. Valurile de imigranti tatari s-au confruntat cu suferinte si umilinte considerabile acolo unde s-au stabilit in urma exodului. Iar pentru cei care au ramas in tara totul a culminat cu genocidul provocat de Stalin.

Sunt tatarii fara curaj? Imi place sa cred ca nu. E adevarat, toate greutatile si suferintele pe care le-au indurat i-au facut pe multi sa isi piarda speranta in vremuri mai bune. Fiecare se zbate doar sa ramana la suprafata pentru ca pare imposibil sa lupti contra curentului. Si totusi, curajul e acolo. Nu curajul cuiva care isi scrie testamentul pentru ca nu mai are nimic de pierdut, ci curajul cu care te ridici de jos si pornesti din nou la drum atunci cand ai pierdut totul inafara de credinta si de speranta.

RedArrow spunea...

I-a consacrat rautatea pe tatari ca natie? Ma indoiesc. Stiu ca erau niste ghilimele acolo, fireste, si ca de fapt era vorba de capacitatea de a te concentra pe ceea ce conteaza, dar de dragul argumentului.

Erau tatarii mai rai ca altii de-a lungul Evului Mediu sau al Renasterii? Discutabil.

A fi un razboinic bun dupa standardele vremurilor trecute (si nu poti sa judeci trecutul dupa standardele prezentului) nu e in mod aprioric o dovada de rautate. Odata ce conducatorii mongoli sau tatari erau siguri de victorie, guvernarea lor devenea toleranta si pragmatica. Nu erau practicate persecutia religioasa sa deznationalizarea supusilor. Statele vasale erau libere sa isi mentina limba, cultura si religia atata timp cat isi onorau obligatiile financiare. Vezi prin contrast politica de colonizare a altor state ca Spania, Rusia sau China. Sau intr-o masura mai mica, a Imperiului Britanic sau a Frantei.

In plus, tatarii erau ceva mai buni unii cu altii decat vecinii lor apropiati. Nu existau in randurile lor discriminarea si diferentele sociale care existau intre bogatii si saracii altor tari. Nu existau serbi sau iobagi legati de pamant si expolatati de o clasa de sus total indiferenta la saracia abjecta in care se zbateau. Nu existau rascoalele provocate de tratamentul oribil la care erau supusi palmasii in tari cu mult mai multe pretentii.

Tatarii de jos plateau anumite dari dar erau altfel liberi si se bucurau de respectul acordat unui razboinic care isi ia armele si pleaca la lupta atunci cand e chemat. Cei de sus intelegeau ca un om de la care ceri curaj si eficienta nu poate sa traiasca in sclavie si in zdrente... si nici sa plece la razboi in opinci sparte si cu o furca in mana, in timp ce in urma lui ramane o familie fara nici un mijloc de subzistenta. Exista intre tatari mult mai multa cinste, generozitate si solidaritate decat existau in tari stratificate din punct de vedere social.

Sunt tatarii turci? Nu. Fac parte din familia popoarelor turcice sau altaice? Da. Sunt relativ usor de identificat ca eurasiatici? Absolut.
Exista un ansamblu de trasaturi care ii fac sa se distinga atat de populatiile caucazoide cat si de cele pur asiatice. In particular forma ochiului care desi nu mai prezinta la cei mai multi tatari membrana care acopera glanda lacrimala la un asiatic pur, sunt mult mai migdalati si alungiti decat ai unui caucazoid. De asemenea distanta intre ochi si aspectul pometilor reflecta mai mult proportiile unei fete asiatice decat cele ale unei fete caucazoide. Nu sunt des intalnite nasurile si barbiile proeminente sau unghiurile faciale ascutite atat de caracteristice tipului caucazoid. In schimb, spre deosebire de asiatici, exista la unii tatari par ondulat sau semi-ondulat, nu intotdeauna negru si ochi verzi sau cenusii. In concluzie, un eurasiatic arata caucazoid pus langa un asiatic si asiatic pus langa un caucazoid. Ca in cazul lui Ilhan Mansiz pe vremea cand juca in Japonia sau in Germania, sau Turcia.

PS. Scuze pentru replica de pe postul cu Stejarul din Borzesti, dar mi-a fost imposibil sa ma abtin. Imi vine greu sa cred ca existau asa nite prostii rasiste in manualele de scoala din Romania, dar in fine, nu am crescut acolo si te cred. Ai parte de simpatia mea.

Anonim spunea...

Am nevoie de niște detalii despre tatari sau turcii-tătari din Dobrogea. Dacă m-ai putea ajuta..

Unknown spunea...

Atunci eu cum imi pot da seama din ce etnie provin am 20 de ani si tocmai acum mi-am gasit o parte din neam.unchiul meu din parea lui tataie zice ca strabunica mea din partea lui tataie vorbea tatara, tataie a muri si nu am apucat niciodata sa l cunosc iar bunica mea zice ca e este turcoaica dar nu prea vorbeste de istoria noastra. acum tatăl meu sa insurat cu o româncă si nu inteleg ce sunt eu.poate sunt jumate roman, un sfert turc si un sfert tatar puteti sa ma contactați pe fb si sa mi explicați ce fizionomie am ...

Unknown spunea...

Atunci eu cum imi pot da seama din ce etnie provin am 20 de ani si tocmai acum mi-am gasit o parte din neam.unchiul meu din parea lui tataie zice ca strabunica mea din partea lui tataie vorbea tatara, tataie a muri si nu am apucat niciodata sa l cunosc iar bunica mea zice ca e este turcoaica dar nu prea vorbeste de istoria noastra. acum tatăl meu sa insurat cu o româncă si nu inteleg ce sunt eu.poate sunt jumate roman, un sfert turc si un sfert tatar puteti sa ma contactați pe fb si sa mi explicați ce fizionomie am ...

Trimiteți un comentariu

COMENTARIILE SUNT SUPUSE MODERARII INAINTE DE PUBLICARE!
COMENTARIILE "ANONIM" NU VOR FI PUBLICATE!