⇒⇐ MEN TATARMAN TATARMAN, DUNYAĞA QOL ATARMAN, YAMANLIQTAN QAȘARMAN, YAQȘILIQMAN YAȘARMAN, QAYDA BARSAM AYTARMAN, MEN TATARMAN TATARMAN!⇐⇐********* Qoș keldĭnĭz saypamĭzğa! Qapımız așıq törĭmĭz boș!

¿? Cewapsız soruwlar / Intrebari fara raspuns ¿?

LOADING...
█████████████]99%
██████████████ 100% ┘̿ ̿|̿ ̿└ |̶̿ ̶̿ ̶̿ ̶̿|┘̿ ̿|̿ ̿└ |̶̿ ̶̿ ̶̿ ̶̿||̿ ̿ ̿
...LOADING...
██████████████ 100‰ ☪

Share/Bookmark


De ce tatarii nu-si invata copiii limba tatara?
Neşín tatarlar tatarşa tılın uyretmiyler ballarına?

6 comentarii:

I.A spunea...

Chiar as vrea sa stiu si eu raspunsul la intrebarea asta, d-le "Tatarman". Sint romanca, fratele meu s-a casatorit cu o tataroaica (nascuta din ambii parinti tatari, amindoi vorbitori ai limbii); cumnata-mea mi-a spus ca ea nu stie boaba tatareste!!! Evident ca nici pe fiica lor nu o invata... Poate mai are o sansa sa invete singura, cind va creste si va putea decide, dar sint slabe sanse- zic eu. Bunicii care inca mai vorbesc limba se vor duce, intr-o zi. Si-apoi, daca pe fiica lor nu au invatat-o, de ce ar invata nepoata?
Mi se pare un fenomen extrem de grav si destul de "invizibil" in viata publica, din pacate. Avem sansa de a avea o cultura atit de veche si de fascinanta aici, linga noi, si o lasam sa piara. Pacat.

tatarman spunea...

Multumesc din suflet pentru acest comentariu!!! In primul rand pentru ca am postat aceasta intrebare de mai bine de doua saptamani si niciun tatar nu s-a sinchisit sa discute pe marginea ei. In al doilea rand pentru faptul ca desi sunteti oarecum din afara problemei, aveti o judecata corecta si fara prejudecati.
Am discutat cu parinti pe care i-am intrebat, daca ei nu-si pot invata copiii, de ce nu-i trimit la cursurile de limba tatara. La care mi s-a raspuns ca "ce sa faca cu limba tatara" si ca "nu-i ajuta in viata". Le-am raspuns ca ii ajuta sa stie cine sunt si de unde se trag, dar aceste cuvinte au fost departe de intelegerea lor. Mai dureros este faptul ca astfel de raspunsuri le primesc de multe ori de la parinti culti de la care am avea oarecare pretentii. Dar am ajuns la concluzia ca genul acesta de parinti gandesc mai mult materialist decat nationalist.
Altii motiveaza ca aceste cursuri le distrag atentia copiilor de la materiile importante de la scoala, sau ca le incarca programul...Eu as spune mai repede ca le strica lor tihna de week-end, atunci cand se tin deobicei aceste cursuri.
Statul roman ne acorda tot sprijinul pentru a ne invata limba, iar noi NE BATEM JOC, la propriu! Ne pretuiesc altii limba mai mult decat o facem noi. TRIST si RUSINOS!

I.A spunea...

Multumesc pentru raspuns!
E trist ce spuneti, ca tatarii isi arunca limba pentru ca "nu le foloseste". Limba chiar poate folosi la multe, in afara de afirmarea identitatii. Daca va fi nevoie mai tirziu de profesori, traducatori, ghizi, istorici, cercetatori de limba tatara? De unde se vor recruta acesti profesionisti, daca nici tatarii nativi nu mai cunosc limba?
As vrea sa va intreb: exista clase cu predare in limba tatara, la vreo scoala din Dobrogea? Presupun ca nu mai exista nici o localitate cu tatari peste 20% din populatie- dar nu ar putea Uniunea dvs. sa solicite- de exemplu- o derogare de la legea celor 20%, pentru salvarea identitatii etnice? Ma gindesc ca daca oamenii s-ar lovi de limba lor si la primarie, si la scoala, si la completarea unui formular, daca si-ar vedea limba utilizata in cadru oficial- plus eforturi ca acesta al dvs.- ar reincepe sa dea importanta originii lor si sa isi aminteasca cine au fost cindva.
Au fost cazuri in lume de grupuri etnice aflate in situatia dvs., care s-au salvat prin includerea traditiilor lor in patrimoniul imaterial al UNESCO- poate si asta ar fi o sansa ca tatarii dobrogeni sa se redescopere.
E trist ca urmatoarea generatie va vrea, poate, sa isi caute originile dincolo de inconstienta parintilor lor- si nu va mai avea unde sa le gaseasca.

tatarman spunea...

Exista cateva localitati in care se preda limba tatara, dar se afla in stadiu experimental de doi ani incoace...
Nu sunt de acord ca o minoritate sa-si foloseasca limba materna in institutiile publice - pentru asta exista limba romana. Astfel de masuri atrag cu sine ura si prejudecatile celorlalti.
Solutii sunt, dar trebuie sa se gandeasca cineva la ele si sa le si aplice...Vom vedea ce va fi...

Steve spunea...

Un proverb maghiar spune: cei ce isi uita trecutul, nu au prezent, si nu isi merita viitorul.
Eu cred ca folosirea limbii materne in institutiile publice, ar determina mai multe familii sa isi trimita copii la o scoala cu predare in limba materna, care ar putea astfel avea un viitor chiar pe plan local. Cu disparitia unei limbi, piere si o cultura, respectiv expresii si cuvinte unice, care adesea codifica lucruri pe care nici o alta limba nu le poate reda. Imi tin pumnii stransi pentru supravietuirea minoritatii tatareasti din Dobrogea, si va asigur de toata simpatia mea pentru Voi toti.
O intrebare: mancare autentica tatareasca mai poate fi servita undeva in dobrogea? Anul acesta voi petrece mult timp in zona.

cu simpatie,
Istvan

tatarman spunea...

Multumesc pentru sustinere! Tatarii si maghiarii au multe in comun, chiar si sorgintea ;)
Un restaurant cu specific tataresc este deschis pe timpul verii in Neptun, "Efendi". Mai era unul in Constanta, insa nu stiu daca mai este deschis.
Am vazut ca esti ornitolog...in zona lacului Techirghiol exista raţa cu gat rosu, "Brata Ruficollis", o specie unica in lume si pe cale de disparitie. Probabil sti de ea...

Trimiteți un comentariu

COMENTARIILE SUNT SUPUSE MODERARII INAINTE DE PUBLICARE!
COMENTARIILE "ANONIM" NU VOR FI PUBLICATE!