⇒⇐ MEN TATARMAN TATARMAN, DUNYAĞA QOL ATARMAN, YAMANLIQTAN QAȘARMAN, YAQȘILIQMAN YAȘARMAN, QAYDA BARSAM AYTARMAN, MEN TATARMAN TATARMAN!⇐⇐********* Qoș keldĭnĭz saypamĭzğa! Qapımız așıq törĭmĭz boș!

Ori suntem tatari, ori nu mai suntem?

Share/Bookmark


Acesta este un pamflet si trebuie tratat ca atare!:)))
Aberatiile unui tatar in noapte.

Ori suntem tatari, ori nu mai suntem?
La prima privire, pare o intrebare spusa din gura unui golan de Bucuresti, mai nou vedeta de televiziune. Dar cum tatarii sunt prea putini in Bucuresti ca sa aiba timp sa devina golani, o lasam pe seama subsemnatului.
Si totusi intrebarea este valabila: ori suntem tatari, ori nu mai suntem? Aproape ca-mi vine sa-mi strang mana singur in semn de multumire la ideea acestei asocieri de cuvinte...probabil din cauza orei tarzii din noapte.


Aseara, am aflat si eu de recenta infratire a orasului Medgidia cu orasul Kircaali din Bulgaria. Foarte frumos! Orasele se tot infratesc in ultimul timp, este bine ca nu se casatoresc, ca peste noapte sa ne trezim cu cateva zeci de mii de straini pe strazile orasului cu zestea in brate. In toata aceasta inrudire, se pare ca un rol important a avut Organizatia de Tineret "Ismail Gaspirali" filiala Medgidia - pentru cei ce nu stiu, le spun eu ca sunt aripa tanara a UDTTMR-ului - care prin lungile relatii cu cei din Kircaali au ajuns in postura de a "negocia" aceasta infratire in locul primarului, zic si eu... Relatiile au constat bineinteles in perindarile multiple ale ansamblurilor noastre de dans pe meleaguri bulgaresti. Nimic nou nici in aceasta problema...avem ansambluri...si deplasari de asemenea...prin strainatati...slava Domnului cum ar zice crestinu'. De parca nu ar mai fi ansamblu daca nu merge de cateva ori pe an pana in Turcia. Dar shhht, atingem un subiect sensibil, multi din cei ce citesc aici fiind inhamati in astfel de deplasari.
Anyway, cum ar spune turcul bulgar...Aaa , nu...scuze...am vrut sa spun englezul, dar eram cu gandul la turcii din Kircaali - Bulgaria. Da. In Kircaali sunt numai turci, si asta am aflato de la un prieten tatar din Dobrici-Bulgaria, atunci cand i-am lipit pe peretele facebook-ului mamaliga cu infratirea oraselor cu pricina. Iar el mi-a dat-o murata zicand: "Dar ce cauta tatarii din Romania sa se infrateasca cu un oras in care nu traieste niciun tatar?". Bang! "-Cum adica", zic. "Acolo sunt numai turci!",zice."-Aham",zic. Atat am zis la ce a zis el...
Buun...Ca tot omul care se plictiseste seara si nu are ce face, cutreieram feisbucul pana am dat de o felicitare. Doua fete cucuiete se flatau nespus de reusita organizatiei mai sus mentionate si finalitatea "proiectului" plina de "succesuri". Bagacios cum sunt de nu ma caracterizeaza decat musca'n lapte, le-am criticat succesul. Atata mi-a trebuit! Norocul meu probabil ca nu se pot scoate ochi prin monitor cu intermediul internetului...ori poate m-am ferit si nu mi-am dat seama.
Ce le reprosam eu? De ce se implica o organizatie a tinerilor tatari din Romania, in a infratii Medgidia cu un oras din Bulgaria in care nu gasesti picior de tatar (paranteza)In legatura cu "piciorul de tatar" am aflat de la una dintre interlocutoare ca existau totusi, si anume cateva picioare, stapanite de o familie de tatari , singura din Kircaali, dar foarte inimoasa si atasata de tatarii nostri (inchei paranteza)Acum se impune renumitul "deci"...Deci, ce atata mandrie in tatarime ca niste tatari au facut treaba turcilor, si anume sa infrateasca pe turcii din Kircaali cu turcii din Medgidia, pentru ca tatarii le vor dansa doar la festivaluri. Si nu dansatul este problema, pentru ca bani se vor gasi intotdeauna pentru deplasari la munte, Turcia si Bulgaria, ci faptul ca nu vedeam TATARII in toata aceasta poveste. Mi-a spus una dintre fete ca "tatarii sunt ei" adica mijlocitorii proiectului de infratire. Adica Posta, cu alte cuvinte.

Dupa cum stim, tatarii din Romania, cat si cei din intreaga lume se confrunta cu o problema existentiala. Nu o problema a supravietuirii de genul "ce mancam diseara?" ci "cat timp vom mai exista ca tatari?".Suntem asimilati, ne asimilam, ne uitam limba, ne uitam neamul, nu vedem decat piciorul din barca, nu si pe cel ce zace in gura rechinului. In concluzie, fiecare tatar are rolul de a prelungi existenta natiunii lui cu inca o zi daca se poate. Si asta pentru copiii lor, ca sa stie cine sunt, asa cum si noi am avut privilegiul de sti cine suntem.


S-au rezolvat celelalte probleme ale tinerilor tatari, ne-am infratit cu localitati ce contin comunitati de tatari, si acum am inceput sa le facem si treaba turcilor! Stiam ca tatarii sunt tari, dar nu eram indeajuns de mandru...Se pare ca nu voi mai apuca sa ma mandresc ca tatar ci restul vietii o voi face ca turc. Pentru ca turcizarea este o moda la noi in ultimul timp...de cand cu telenovelele...turcesti.
Noi nu mai "suyemen" ci numai "seviorum" si "...orum seni"...Daca vrei sa fi un tatar cult, trebuie mai nou sa sti turceste si sa uiti limba parintilor, tatara adica. Pai normal, cu tatara nu poti agata un turc si nici nu te poti lipi de bani de sponsorizari(fie vb intre noi ;)
Mi-au spus ca sunt prieteni de multi ani cu turcii din Kircaali, ca ei le apreciaza dansurile, si obiceiurile si...toate, si ca inteleg pana si tatara, si ca ii iubesc, bla bla bla...Bine, si totusi, cu tatarii vostri cum ramane. Nu credeti ca atata timp cat v-ati ocupat de acest "proiect", v-ati neglijat scopul existentei? Lunile in care ati alergat si ati pus la cale tarasenia cu turcii din Bulgaria, se scad din existenta tatarilor ca neam. Evident ca exagerez, dar poate asa inteleg si ele pentru ca pe facebook nu am ajuns la nicio concluzie...Ele cu ale lor, eu cu a mea intrebare retorica:
ORI SUNTEM TATARI, ORI NU MAI SUNTEM?!


SUBIECTUL URMATORULUI ARTICOL: Concursurilor de "miss si mister tatar" de la seratele tineresti aka "targul de vite" la puterea toplanti. Alinierea noastra in randul lumii, din care nu vom mai face parte daca vom continua in acest fel .

Acesta este un pamflet si trebuie tratat ca atare!:)))

4 comentarii:

tatarman spunea...

Am sa redau mai jos comentariul cuiva care nu stie sa "citeste" ce scrie deasupra casutei de "Trimiteti un comentariu" ale acestui blog, si anume: COMENTARII SUPUSE MODERARII / OBLIGATORIU NUME SAU PSEUDONUME!...
" Tatar balasi, sa critici este usor!De pe margine se vede totul gri. In momentul in care te implici efectiv cu idei, propuneri, initiative si esti tratat cu indiferenta, ai tot dreptul sa critici! Pana atunci ramai un simplu ...pamfletar! Atentie insa la limbaj, nu te ascunde in spatele cuvintelor "mari" ca sa-ti exprimi parerile! "

Cu toate ca nu merita, iata raspunsul meu pentru "anonim", punctual si la obiect, la fiecare propozitie in parte:
1. Ce te face sa crezi ca este atat de usor sa critici?! Crezi ca-mi este usor sa critic pe ai mei? Crezi ca-mi este usor sa recunosc ca exista prosti, inculti, profitori, si-n natia mea?! Crezi tu ca mie imi face placere sa critic prostiile pe care le fac uneori cei ce ma/ne reprezinta?! Daca nu ai certitudinea asta si esti doar in stadiul de a da cu supozitii in ceea ce ma priveste, scuteste-ma.
2. Gresesti! De pe margine totul se vede roz. Doar in momentul in care privesti in Interior, totul devine gri...
3. Trebuie sa devin politician pentru a critica politicienii?! :O Hai ca am auzito si pe asta! Tu te auzi cand vorbesti sau erai doar mânat/a de dorinta unei replici rapide si te-a pacalit kilometraju'?
4. Oi fi eu pamfletar, dar macar sunt un individ care-si poate exprima liber parerile, spre deosebire de altii care ar putea supara pe cate cineva caruia pana mai ieri ii faceau pantofii, il curatau de scame si-i pupau funduletul paros;) Te regasesti in spusele mele?
5. Multumesc pentru sfat. Probabil ti-a fost greu sa-mi descifrezi cuvintele "mari" astfel incat sa-mi poti da o mica "lectie" de "cum sa te trezesti vorbind". De acum inainte am sa folosesc cuvinte "mici" potrivite si pe masura mintilor inguste care isi dau cu parerea despre ce pot si ce nu pot spune la MINE pe blog. Voi folosi cuvinte mici, minuscule si microscopice, doar doar vor incape si-n capul ignorantilor ca tine.

Sper sa admiti in continuare ca sunt un pamfletar si sa digeri usor cuvintele grele dar nu "mari" pe care ti le-am adresat, altfel, ai fi doar unul care nu crede in ce spune. De altfel nu esti decat un anonim...

Si totusi, nu ai raspuns la intrebarea: SUNTEM TATARI SAU NU MAI SUNTEM?
Nu te mai sinchisi, oricum nu-ti voi publica un eventual raspuns, plus ca transform intrebarea intr-o concluzie:
Suntem Tatari sau Nu mai Suntem.

ajbarish spunea...

Dupa o jumatate de an, hop si eu ! Mi-a atras atentia titlul articolului si l-am citit si eu acum, inclusiv raspunsul tau catre persoana ofuscata de stilul tau pamfletar. Mi-am dat seama despre ce e vorba - in esenta - de cand am citit ca Megidia s-a infratit cu un oras din Bulgaria prin intermediul aripii tinere a UDTTMR.Nu stiu ce as putea spune, decat ca sper ca respectiva comunitate turca din orasul cu pricina poate se va infrati vreodata cu vreo comunitate mai mare de tatari de undeva, cu care sa va puna in legatura. Iar asta sa fie castigul infratirii initiale ;) In fine, recunosc ca nu ma pricep deloc sa comentez problema ; am intrat cu comentariul asta ca sa-ti spun ca mi-a placut mult CUM ai scris. Evident ca tara arde si baba se piaptana, ca aprecierea mea nu te incalzeste cu nimic si ca, daca - Doamne, fereste ! - ar fi sa nu mai fiti tatari, bucuria lecturii cuiva aflat total in afara problemei n-o sa va ajute la nimic. Poate, ca o veche cunostinta (Trilulilu sa traiasca... lua-l-ar naiba - o spun din motive strict personale), DECI ca o veche cunostinta ce-ti sunt, poate ca ar trebui sa te incurajez, dar nu stiu cum sa o fac. Stai, ca am probl cu Explorer! Pe curand !

tatarman spunea...

Bine ai revenit si bine te-am regasit!:) Nici eu nu am mai intrat pe trilulilu de f. multa vreme, dupa ce mi-au fost sterse/pierdute o mare parte din materialele urcate acolo. Multe din postarile de pe blog erau insotite de acele video-uri ori melodii care in momentul de fata sunt "yok" :/
Cat priveste articolul si comentariul de mai sus putem spune "cainii latra ursul merge", cu mine in multipla postura...de "caini" si urs :))
Ma bucur ca te-am re"vazut" si te mai astept in vizita!

Unknown spunea...

Stimate domn, excelent blog. Va felicit. Puneti niste probleme cu care se confrunta natiunile care au tinut de Calea Creatorului. Scaderea lor in putere (tatari, mongoli, turci, asirieni, armeni, etc.) si deseori absenta unui stat propriu sunt dovezi dureroase ca traim o epoca a decadenti. Prin referire la Calea data omului de Creator atingeam superioritatea traiului nomed/seminoamd, inclusiv ca benficii de santate fizica, asupra traiului sedentar.
Am onoarea sa il cunosc pe Alexandru Iftime, un bun tatar. Si domnia sa are niste puncte de vedere deosebite, in mare masura similare celor pe care le precizati dvs.; il apreciez mult ca si luptator pe acest tarim, si nu numai. Poate ca il stiti si domnia voastra.
Cu adinc respect,
Adi Iga.

Trimiteți un comentariu

COMENTARIILE SUNT SUPUSE MODERARII INAINTE DE PUBLICARE!
COMENTARIILE "ANONIM" NU VOR FI PUBLICATE!