⇒⇐ MEN TATARMAN TATARMAN, DUNYAĞA QOL ATARMAN, YAMANLIQTAN QAȘARMAN, YAQȘILIQMAN YAȘARMAN, QAYDA BARSAM AYTARMAN, MEN TATARMAN TATARMAN!⇐⇐********* Qoș keldĭnĭz saypamĭzğa! Qapımız așıq törĭmĭz boș!

Ziua Copilului in lumea Turcica

23 Aprilie 1920 este o data memorabila, care semnifica ziua in care s-a inceput Prima Sesiune a Marii Adunari Nationale a Turciei, ca reprezentanta legitima a vointei populare si a fost proclamata Suveranitatea Nationala a Turcilor, in focul bataliei pentru salvgardarea existentei sale.
Dupa 4 ani, in data de 23 Aprilie 1924, Ataturk a decis ca ziua aceasta- "23 Aprilie" sa fie declarata zi de sarbatoare. Cinci ani mai tarziu, in data de 23 Aprilie 1929, Ataturk a dedicat aceasta sarbatoare copiilor si, pentru prima oara, in ziua de 23 Aprilie a fost celebrata in acel an si ca Sarbatoare a Copiilor. La aceasta sarbatoare , care a capatat o dimensiune internationala prin invitarea a sase tari pentru prima data in 1979, sosesc an de an copii din aproximativ 40 de tari straine, ca oaspeti ai copiilor turci. Prima si singura tara din lume care a dedicat o sarbatoare importanta copiilor si care o impartaseste cu toate tarile este Turcia.
23 Nisan
"23 Aprilie - Sarbatoarea Copiilor si a Suveranitatii Nationale", ramasa in constiinta nationala drept expresia cea mai concludenta a independentei Natiunii Turce, in fiecare an este intampinata, atat in Turcia, cat si in lumea intreaga, dar si de catre comunitatile tatara si turca din Romania, cu diverse manifestari menite a consolida unitatea si solidaritatea nationala.
In aceasta zi copii devin constienti de rolul lor in cunoasterea valorilor nationale pe care inaintasii le-au lasat mostenire generatiilor viitoare si au datoria de a le pastra si perpetua.
Astfel de sarbatori de importanta majora, precum cea din ziua de 23 Aprilie, sunt chezasia unitatii noastre.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

COMENTARIILE SUNT SUPUSE MODERARII INAINTE DE PUBLICARE!
COMENTARIILE "ANONIM" NU VOR FI PUBLICATE!