⇒⇐ MEN TATARMAN TATARMAN, DUNYAĞA QOL ATARMAN, YAMANLIQTAN QAȘARMAN, YAQȘILIQMAN YAȘARMAN, QAYDA BARSAM AYTARMAN, MEN TATARMAN TATARMAN!⇐⇐********* Qoș keldĭnĭz saypamĭzğa! Qapımız așıq törĭmĭz boș!

Personalităţi tătare: Kadriye Nurmambet

Cea mai de seama interpreta a folclorului muzical tataresc din Romania.
S-a nascut pe 21 august 1933 in Bazargic in familia ofiterului Ahmet Nurmambet, ofiter activ in cadrul regimentului 40 artilerie din cadrul Diviziei 9 Marasesti. Ultima functie ocupata de tatal sau a fost cea de comandant al garnizoanei Medgidia. Pe mama ei o chema Pakize si era casnica.
Kadriye isi face cursurile elementare in orasul Bazargic. La cedarea Kadrilaterului, in septembrie 1940, familia sa se stabileste in orasul Medgidia, unde Kadriye isi continua studiile. Urmeaza cursurile facultatii de Drept din Bucuresti, facand parte din promotia 1957. Este prima femeie avocat de origine tatara. Dupa absolvire lucreaza ca jurisconsult in cadrul Intreprinderii de comert exterior "Export - lemn" si, apoi, ca avocat in Baroul Constanta.

Kadriye Nurmambet
Interpretarii cantecului tataresc i s-a consacrat inca de adolescenta, pe vremea studentiei. In 1954 a dat o auditie la Radio Romania si a fost remarcata de profesorul Tiberiu Alexandru, din cadrul Conservatorului "George Enescu" Bucuresti. Melodiile interpretate atunci au fost:" Tayim atka denişmem" si "Tan yildizi". Prima iesire in public a avut loc in 1950 pe scena Ateneului Roman, in cadrul unui concert public si a cantat alaturi de marile voci ale cantecului popular romanesc ca: Emil Gavris, Stefan Lazarescu, Lucretia Ciobanu, Maria Lataretu, naistul Fanica Luca. Orchestra era dirijata de doi "monstrii" sacri: Ionel Budisteanu, Nicu Stanescu cu orchestra "Barbu Lautarul". Dupa acest concert a fost deseori invitata emisiunii "Din folclorul popoarelor", o emisiune permanenta, foarte cunoscuta si apreciata in acea vreme. In 1957 la invitatia Institutului de Folclor inregistreaza pentru "Fonoteca de aur" peste 90- de cantece tataresti si turcesti din Dobrogea. Pe plan local a avut o colaborare permanenta cu vestita orchestra de muzica populara "Brauletul". Primul disc la imprimat la Casa de discuri "Electrecord" in 1960.
In 1963 a mai imprimat un disc cu 4 melodii, altul in 1974, inca unul1980, 1982. In 1989 a imprimat la "Electrecord" 12 melodii pentru un L.P.pe caseta audio iar in 2009 un C.D. intitulat „Melodii populare tătăreşti şi turceşti”.
Are un baiat- stabilit in S.U.A.- si o fata. Fiica, cu studiile la Conservator, i-a mostenit talentul de interpreta a cantecului tataresc.

Agi-Amet Gemal "Dictionarul personalitatilor turco-tatare din Romania" Editura Metafora,1999

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

COMENTARIILE SUNT SUPUSE MODERARII INAINTE DE PUBLICARE!
COMENTARIILE "ANONIM" NU VOR FI PUBLICATE!