⇒⇐ MEN TATARMAN TATARMAN, DUNYAĞA QOL ATARMAN, YAMANLIQTAN QAȘARMAN, YAQȘILIQMAN YAȘARMAN, QAYDA BARSAM AYTARMAN, MEN TATARMAN TATARMAN!⇐⇐********* Qoș keldĭnĭz saypamĭzğa! Qapımız așıq törĭmĭz boș!

Nawrez

tatar,tatarca,tatarşa,tatarlar,tatarlık,tatars,tatari,tatareşte,nawrez,nevruz, navrez,nowruz,nauriz
Nawrez-ul la tatarii dobrogeni
Tuzla'da (Kostencî) Nawrez bayragî

Nawrez-ul vine o data cu noul an astrologic si zodiacal, adica la 21 martie, momentul echinoctiului de primavara.
Este o sarbatoare foarte veche a lumii tatare si celebreaza Anul Nou (din persana - "nev" = nou, "ruz" = an) si sosirea primaverii.

Pentru comunitatea tatara din Dobrogea, nu de mult, era unul din cele mai asteptate evenimente ale anului. Femeile pregateau casa si curtea in intampinarea Nawrez-ului si gateau diferite mancaruri traditionale. Se vopseau oua cu care se ciocnea, existand si o vorba precum ca pana nu cade coaja de ou pe jos nu vine primavara. Barbatii mergeau la geamie rugandu-se pentru un an imbelsugat iar la intoarcere, prin faptul ca aduceau vestea acasa, "oficializau" sosirea primaverii.
Copiii plecau sa colinde vecinii si rudele impodobind o creanga de copac inverzita cu flori de primavara (nawrez şeşekleri) ...
Nawrez keldî korînîz
Korîmnîgîn berînîz
Cennet bolsîn cerînîz
A za, nawrezîm mubarek.
(...)

Tuzla'da Nawrez toplantîsî
Fiecare dintre cei colindati adaugau la acel bayrak(steag), de fapt o creanga inmugurita, diferite obiecte precum batiste, marame, batice, si le daruiau copiilor oua vopsite, fructe, dulciuri ori bani.

In prezent, cu exceptia catorva localitati, nu se mai practica decat in cadrul unor festivitati organizate, cu scopul conservarii acestui frumos obicei traditional tataresc.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

COMENTARIILE SUNT SUPUSE MODERARII INAINTE DE PUBLICARE!
COMENTARIILE "ANONIM" NU VOR FI PUBLICATE!