⇒⇐ MEN TATARMAN TATARMAN, DUNYAĞA QOL ATARMAN, YAMANLIQTAN QAȘARMAN, YAQȘILIQMAN YAȘARMAN, QAYDA BARSAM AYTARMAN, MEN TATARMAN TATARMAN!⇐⇐********* Qoș keldĭnĭz saypamĭzğa! Qapımız așıq törĭmĭz boș!

Tatarlar - tarihi roman - Guner Akmolla

tatar,tatarca,tatarşa,tatarlar,tatarlık,tatarım,tatarman,tartar,tatars,tatari,tatareşte

"Tatarlar"- roman istoric in limba tatara al scriitoarei dobrogene Guner Akmolla


-Prefata-

Intr-o lume care traieste cu viteza luminii, prea ocupata sa fie pragmatica, iata ca mai exista oameni care-si permit sa scrie. Si nu oricum. Pe cheltuiala lor, intr-o limba pe care, daca nu o inveti de la bunici sau parinti, nu prea ai cum sa o studiezi la scoala. Au trebuit sa treaca atatia ani- numai de la Revolutie sunt douazeci!- ca un scriitor sa-si ia inima si penelul in dinti pentru a scrie primul roman in limba tatara crimeeana.

Doamna Ghiuner Akmolla se afla in faza a douazeci de ani de activitate literara cu tematica desprinsa din istoria universala si dobrogeana a neamului ei.

Raze de istorie si de patriotism pornesc din satul dobrogean- tatar in Crimeea, Turcia, SUA, Polonia, Tataristan, Caucaz, Azerbaygean, pana la tatarii uyguri aflati sub dominatie chineza.

Romanul este proiectat in doua volume la care autoarea lucreaza de la inceputul anului 2000! Primul volum cuprinde perioada 1900-1943, cu referiri la anii instalarii tatarilor pe pamant dobrogean, intai pasalak, apoi teritoriu romanesc. Volumul al II-lea se refera la perioada 1943-1970. Fiind roman istoric, personajele reale ale epocii se incadreaza in suma celor fictive, devenind masa unui popor cu o istorie trecuta, dar nemuritoare.
(...)
Cecilia Patrahau
editura NewLine, 2009

1 comentarii:

Unknown spunea...

Pentru că nimeni nu citește în limba tătară, am tradus în 2011 în limba română: Tătarii, vol.I,II, ed.Boldaș, eu fiind autoarea

Trimiteți un comentariu

COMENTARIILE SUNT SUPUSE MODERARII INAINTE DE PUBLICARE!
COMENTARIILE "ANONIM" NU VOR FI PUBLICATE!