⇒⇐ MEN TATARMAN TATARMAN, DUNYAĞA QOL ATARMAN, YAMANLIQTAN QAȘARMAN, YAQȘILIQMAN YAȘARMAN, QAYDA BARSAM AYTARMAN, MEN TATARMAN TATARMAN!⇐⇐********* Qoș keldĭnĭz saypamĭzğa! Qapımız așıq törĭmĭz boș!

Noua Mongolie

tatar,tatarca,tatarşa,tatarlar,tatarlık,tatarım,tatarman,tartar,tatars,tatari,tatareşte

5 comentarii:

Attila spunea...

Intereant faptul ca Genghiz Han a introdus si convertit mongoli la islam de la budism si santonism. Iar in ziua de azi budismul si santonismul domina. Intereant ar fi o cerecatare genetica daca sar gasi mormantul adevarat a lui Genghiz han, sa se vada ce zona este afectata mai mult geo-populatie pe locul a fostuli imperiu.

ramanujan spunea...

Acum am aflat ca, pe langa un simbol hindus si budist, swastika e folosita si in samanismul mongol, unde e numita khas. Mi s-a parut caraghios sa-i vad pe mongoli folosind swastika in forma nazizta. Nazismul a fost un fenomen european, fara nicio legatura cu Mongolia.

Pt. Atilla: Genghiz Khan nu a introdus islamul. Mai tarziu unii dintre urmasii lui s-au convertit la islam, altii la budism. Genghiz Khan a fost shamanist sau tengrist, ca toti mongolii de atunci, dar a primit la curtea sa si misionari crestini, si musulmani, poate si budisti. Probabil ca atitudinea aceasta relaxata si toleranta a religiilor pagane a facut ca ele sa piarda teren in fata unor religii militante, cum sunt crestinismul si islamul.

Oricum, un reportaj interesant, despre o tara mai putin cunoscuta la noi.

Attila spunea...

Pt. Ramanujan:
Intradevar nu am cum sa demonstrez. Dar ce pot este sa spun faptul ca emisarii papali lau contact cu scopul de a introduce crestinismul printre altele. In acelasi timp Islamul a fost introdus deasemenea. Ce este concret este ca alfabetul arabesc a fost intros. Iar printre asta se presupune sa si Islamul. Nu avem nimic cand a fost introdus, dar din tratatele pe care sau facut erau in scrise in arabeste.

ramanujan spunea...

Pt. Attila: Nu stiu de unde ai informatiile acestea. Astazi cei mai multi mongoli practica budismul sau sunt atei. La acestia se adauga shamanismul, crestinismul (cam 2,5% din populatie) si islamul (cam 5%). Genghiz Khan a fost shamanist sau tengrist dar a permis practicarea oricarei religii pe teritoriul controlat de el.

Pana in 1946, cand comunistii au introdus alfabetul chirilic, scrierea folosita de mongoli era bazata pe alfabetul uigur, nu pe cel arabesc. Scrierea uigura a fost introdusa in 1204, pe timpul lui Genghiz Khan, de catre scribul uigur Tatar-Tonga, capturat de mongoli in urma unei batalii cu naimanii, un popor turcic din Asia centrala.

Islamul nu a fost niciodata o religie majoritatra sau macar importanta in Mongolia.

Attila spunea...

Pt Ramanujan
Daca as fi facut o teza, la dezbaterea argumentala singurele probe ar fi vorbe din tata in fiu si ceva documentari ne contestate.
Islamul a fost o reforma, si ca orice reforma a avut etapele ei. Cronici occidentali "presupun" ca Genghiz han ar fi acceptat Islamul dupa ce a cucerit zona (Agvanistan) nimic concret daca a convertit sau nu la Islam. Intradevar el tengrist (ca si stramosii lui). William of Rubruck (franciscan) vizitand Mongka han in Karakorum in 1254 a observat 2 moschee/geamii la curtea lui. Printul Ghazan care dupa ce a devenit Han sa convertit la Islam si a luat numele Mahmud.
Din ce am observat Islamul a luat amploare in partea de sud (Khorasan) si peurma in partea de est (euro-asia).
Baibars care era Kipchak Turk si peurma devine Sultanul Egiptuli care ia batut pe Mongoli in 1260. Tratatele au fost in araba. Si se presupune binenteles ca ar fi avut o mare influenta Islamului catre Mongoli fata de crestinism.
In 1990 in Kazan erau numai 4 geamii chiar daca se stie ca majoritatea locuitorilor erau tatari de religie musulmana. As avea multe concluzii dece Islamul nu este dominant in Mongolia actuala. Imi trebuiesc mai multe cercetari si mie :D
As mai avea ceva dovezi dar trebuie sa deschid alte subiecte si ne intandem pe prea multe pagini.
Imi face placerea sa schimb informati si idei. La ora actual sant foarte putine carti scrise de istorici contemporani la subiectul Mongol. Find student de istorie ma pasioneaza foarte mult istoria mongola. Numai ca nu este (market) comparand cu cruciadele (vremea respectiva) si majoritatea facultatilor nord americane nu prea au sau mai deloc cursuri respective. Unicul asa zis istoric care intradevar a scris mai detaliat a fost E.H. Parker "A thousand years of tartars" numai ca Parker este expert in istoria chineza si poate ca pe langa ca sa mai faca un ban in plus a mai scris si de tatari/mongoli.
Ramanujan iti dau adresa mea de email attila.2005@yahoo.com

Trimiteți un comentariu

COMENTARIILE SUNT SUPUSE MODERARII INAINTE DE PUBLICARE!
COMENTARIILE "ANONIM" NU VOR FI PUBLICATE!