⇒⇐ MEN TATARMAN TATARMAN, DUNYAĞA QOL ATARMAN, YAMANLIQTAN QAȘARMAN, YAQȘILIQMAN YAȘARMAN, QAYDA BARSAM AYTARMAN, MEN TATARMAN TATARMAN!⇐⇐********* Qoș keldĭnĭz saypamĭzğa! Qapımız așıq törĭmĭz boș!

Moscheea "Esmahan Sultan" din Mangalia

tatar,tatarca,tatarşa,tatarlar,tatarlık,tatarım,tatarman,tartar,tatars,tatari,tatareşte,islam,muslim,musulman,moschee,mosque

Moscheea a fost construită în anul 1573 de fiica sultanului Selim al II-lea (1566-1574), care era soţia lui Sokollu Mehmed Paşa, vizirul tatălui său. Geamia este înconjurată de un cimitir musulman, la fel de valoros prin vechimea sa, atât din punct de vedere cultural, cât şi spiritual, ce conţine morminte vechi de peste 300 de ani. La construcţia moscheii s-a folosit piatră luată din zidurile cetăţii Callatis. Fantâna rituală, aflată în curtea geamiei, a fost construită cu piatră provenită dintr-un vechi mormânt roman.
După 1989 moscheea a fost reamenajată pentru că în perioada comunistă instituţia de cult fusese năpădită de buruieni, iar cimitirul nu mai era delimitat de niciun fel de gard. La câţiva ani după Revoluţie, mormintele turceşti, vechi de peste 300 de ani, precum şi moscheea propiu-zisă, au fost recondiţionate, iar curtea a fost împrejmuită cu un gard înalt.În anul 2008 au avut loc lucrări de refacere din temelii a moscheii. Acoperişul a fost decopertat spre a fi înlocuit cu unul nou. În interior s-a refăcut tencuiala iar minaretul, care era foarte înclinat, a fost adus la starea iniţială. S-a refăcut şi fântâna din curte, ce fusese astupată în 1959.
În prezent geamia poate fi vizitată de turişti şi locuitorii oraşului, iar hogea de la Esmahan Sultan le prezintă acestora istoria lăcaşului de cult.



Moscheea Esmahan Sultan - Mangalia, 1573




2 comentarii:

Anonim spunea...

Se poate vizita aceasta moschee? Cand?

tatarman spunea...

Nu stiu exact programul pentru vizitatori, dar cred ca este vizitabil in fiecare zi pentru ca e o moschee functionala si prin urmare se tin acolo slujbe de cinci ori pe zi, sapte zile din sapte. Am sa ma interesez de program si o sa-l introduc in postare.

Trimiteți un comentariu

COMENTARIILE SUNT SUPUSE MODERARII INAINTE DE PUBLICARE!
COMENTARIILE "ANONIM" NU VOR FI PUBLICATE!