⇒⇐ MEN TATARMAN TATARMAN, DUNYAĞA QOL ATARMAN, YAMANLIQTAN QAȘARMAN, YAQȘILIQMAN YAȘARMAN, QAYDA BARSAM AYTARMAN, MEN TATARMAN TATARMAN!⇐⇐********* Qoș keldĭnĭz saypamĭzğa! Qapımız așıq törĭmĭz boș!

Imperiul Hoardei de Aur

tatar,tatarca,tatarşa,tatarlar,tatarlık,tatarım,tatarman,tartar,tatars,tatari,tatareşte,altin orda,altin ordu

Imperiul Oastei de Aur

Dupa ce a cucerit toate popoarele, mongole si turce, intemeind marele imperiu, Genghis Han a murit in anul 1227. Marele imperiu a fost impartit intre fiii lui. Partea de Vest a trecut de la fiul lui Giugi, care a murit cu cateva luni inaintea sa, fiului acestuia Batu. In aceste teritorii, in jurul datei 500 e.n. venisera turcii bulgari. Ei fondasera pe malurile fluviilor Kama si Volga, Imperiul Bulgar, se amestecasera apoi cu turcii azari si pecenegi veniti in sec. al VIII-lea. In anul 921 o parte a trecut la Islam. In epoca aceea rusii, organizati in principate mici traiau in tinuturile invecinate. In nord, in nord-vest ei intemeiasera orase si sate pe tarmurile fluviului Oka. Dar nu stapaneau o civilizatie si o bogatie, precum realizasera turcii bulgari. Ei atacau si jefuiau teritoriile bulgare, apoi reveneau in tara lor.

Teritoriile largi de stepa, din sudul Rusiei, din Ucraina, din peninsula Crimeea arabii si iranienii le dadusera numele de stepa câpceaca (Deşt-i Kîpcak) deoarece, din 1030, erau stapani aici cumanii, denumiti si kâpcegi.
Ei aveau sub indrumarea lor si pe turcii, bulgarii, azarii, pecenegii stabiliti inaintea lor, in aceasta zona. Fondasera cateva satulete. Nu avem documente suficiente pentru a da informatii amanuntite despre aceste cnezate sau voievodate.
Despre deplasarile cumanilor intre fluviile Dnepr si Dunare a scris K V Kudrisov in 1948, in opera sa "Stepa poloveta, la Moscova". Hanii cumani foloseau in armatele lor intregul arsenal razboinic al epocii, arme si catapulte de foc. Ei atacau principatele rusesti,
devastand orase si sate. Vindeau apoi robii rusi capturati.

Iata ca Batu, stapaneste acum si intemeiaza un vast imperiu, peste teritoriul in care se stabilisera, avand statele lor, turcii bulgari, ayari, pecenegi, cumani. Acest imperiu a fost denumit in istoriografia orientala ca tara lui Giugi, Armata Albastra, intimp ce, in cronicile ruse, i s-a spus Hoarda de Aur. Imperiul capceac-mongol-tatar era cel mai indepartat teritoriu fata de Mongolia.
In anul 1238 Batu cucereste cnezatele rusesti Riazan si Vladimir. In 1240 el ocupa orasul Kiev. In 1242 intra in Polonia, Ungaria, Dalmatia, dar nu ramane acolo. Traversand Valahia si Moldova el revine in tara Capceaca. Cauza acestei grabnice retrageri a fost moartea hanului Oguday(Oktay). Istoricii arabi Al- Giuzgiani si Giuveini relateaza ca batu han era un om curajos si corect, el s-a aflat in sprijinul tuturor musulmanilor, ajutandu-i, el neavand o credinta anume dar respecta religiile. Acesti istorici au fost contemporani cu Batu han.
Precum relateaza profesorul Lazlo Rasoni in "Istoria" sa cu referire pa popoarele turce, in armata lui Batu han exista proportia de 1:4 pentru elementul mongol. Aceasta proportie s-a micsorat mereu, turcizandu-se armata in intregime. Cunoscutul calator arab Ibni Batuta scrie in 1333, cand a trecut prin tinuturile capcege, populatia de aici vorbea numai turca.

Profesorul Sdri Maksudi scrie " din popoarele a 40.000 de corturi s-au format mongolii. Pana la epoca lui Genghis han ei erau la dispozitia hanilor turci. Dintre hanate, cel mai mare si cel mai puternic era Hanatul Kerait, invecinat cu China. In imperiul lui Genghis han, populatia majoritara era de origine turcica. Pentru ca vorbeau limba turca, pentru ca din punct de vedere istoric erau turci puri, unora dintre grupurile etnice(care intr-o anume epoca erau supusi hanilor mongoli) europenii si iranienii le-au spus "tatari". Faptul ca, conservand numele de turc in imperiile turcesti, hanii si sultanii care s-au sprijinit pe o aristocratie si o intelectualitate din afara imperiilor lor, deosebita de cea din orient si din nord, apoi devenita un popor separat numit "Tatar" s-a demonstrat, uneori cu argumente, alteori fara. Califul si fratele lui Batu han, Berke han(1256-1266) a primit credinta islamica. Mare parte din supusi s-au islamizat. Sub conducerea inteleapta, puternica, corecta a lui Berke han si a urmasilor sai, Imperiul Oastei de Aur a incurajat dezvoltarea rapida a comertului, a artelor si a cresterii animalelor, tara devenind bogata. In sec. al XIV-lea s-a acceptat in locul limbii mongole, ca limba oficiala limba turca si documentele s-au scris in limba turca. In anul 1283 Tudamengu trimite solie scrisa in limba mongola sultanului din Egipt. In anul 1382, Toktamâş han isi redacteaza documentele imperiale cu particularitatile dialectului capceac+oguz din Asia Centrala, dialect devenit forma literara.

Mongolii stabiliti in peninsula Crimeea erau turcizati in totalitate. Orasul Saray construit de Berke han a devenit capitala Imperiului Oastei de Aur . Ruinele acestei cetati se afla astayi in imprejurimile orasului Stalingrad, pe tarmul Aktuba al Volgai. Primul zid de temelie al primului oras Saray construit de Batu han se poate vedea azi in apropierea orasului Astrahan. Aceste doua orase Saray au avut un rol important in domeniul cultural, politic si comercial in istoria Imperiului Oastei de Aur, devenind centre ale unei civilizatii importante.

Batu han a murit in anul 1256. I-a urmat Berke han, in anul 1261 acesta a proclamat desprinderea din Imperiul Mongol precum si statutul de Imperiu suveran. In acest timp, Hilagu, fiul lui Tuli, fiul si el al lui Genghis han, intemeiaza in Iran un Imperiu Mongol ce cuprindea Caucazul. El a cucerit Bagdadul, invingand Califatul arab. Din cauza Azerbaigeanului, intre el si Berke han a izbucnit razboiul. Aceasta stare, dintre cele doua imperii mongole, a durat aproximativ o suta de ani. Dorind sfarsitul acestui razboi si provocandu-l, mamelucii egipteni au profitat de situatia conflictuala.

Berke han a fost un han intelept, prudent si cu o politica puternica; de la cnezii rusi care ii plateau tribut, a cerut si obligatia de a da oameni si marfuri, s-a straduit sa suprime starea de neachitare a impozitului. Rusii s-au rasculat in 1259 la Novogorod, dar au fost supusi. Berke han a murit in anul 1266. I-au urmat Mengu Timut. El a ramas pana la 1280 conducatorul imperiului. A continuat razboiul cu Hilagu. Bizantinii pe Hilagu, mamelucii pe cei din Imperiul Oastei de Aur, au tot continuat sa-i intrige si au profitat de pe urma luptelor.

In anul 1287, in orasul Sulhat(Salkat) din Crimeea s-a inceput constructia moscheii iar sultanul Egiptului, El-Melik el Mansur a trimis materiale de constructie in valoare de doua mii de dinari. Moscheea a fost onorata cu numele sultanului, inscriptia fiin efectuata pe piatra.

In sec. al XIII-lea arabii au dat acestui oras numele de Sulhat. Tatarii au denumit orasul "Vechiul Kîrîm". A fost unul din orasele importante ale imperiului, aici stabilindu-se guvernatorii ce administrau Crimeea. In oras traiesc alaturi de tatarii turci, grecii, italienii, armenii. Conform relatarilor calatorului francez Dio Ghina, orasul era chiar mare. Calare, el se putea cunoaste intr-o jumatate de zi. Sultanul Egiptului, obtinand acordul hanului capceag, a construit in acest oras o moscee mare si frumoasa. Peretii geamiei erau din marmura iar suprafata ei era acoperita cu porfir . In afara acesteia, marile constructii ale orasului ii confereau frumusete si bogatie. Exista o scoala superioara in care se aflau sectii ale feluritelor stiinte. De asemenea se aflau biserici ale grecilor, italienilor si armenilor. Prof. Brazdin scrie despre acest oras:" Orasul Sulhat era in sec al XIII-lea, al XIV-lea un centru economic si cultural important. Din tarile diverse ale Orientului, caravanele aduceau marfuri felurite. In acest oras se vorbeau limbi diferite, multe. Negotul se efectua in coordonate largi. Se efectuau jocurile Bursei. Existau relatii comerciale ale acestui oras tatar cu Anatolia, Egiptul, Turkistanul, si chiar India. Sulhat era in acelasi timp un centru comercial si cultural. Moscheile care erau monumente de arta, seminariile teologice, palatele, monumentele funerare dadeau orasului un aspect de oras al podoabelor."
Dupa stabilirea capitalei la Bahcesaray de catre hanul crimeean Mengli Ghiray, acest oras a pierdut din faima si frumusete, find parasit. Martin Bronowy, care a vizitat orasul in anul 1578 l-a descris ca un loc prea putin diferit de loc al ruinelor.

Rusii traiau in organizatii statale mici si se razboiau inca intre ei. Plateau impozit imperiului Oastei de Aur. Pentru a se capatui, stricau relatiile dintre ele. Printul MoscoveiIuri, in 1319, a ordonat la tver asasinarea Marelui cneaz Mihail Iaroslavici. Fiul lui Mihail l-a asasinat pe Iuri. Bisericile si preotii au primit protectie si sprijin din partea hanilor. Au fost executati cei care au furat avutia bisericii. In anul 1261, In Saray, Berke han a consimtit instaurarea episcopiei. Preotii erau scutiti de impozite.In anii de dupa moartea lui Mengu Timur a aparut un comandant suprem numit Nogai. Era inteligent, viclean, prefacut si in aceasi masura intrigant. El a impulsionat intrigile dintre fiii lui Timur Mengu. L-a ajutat pe Tokta sa comploteze impotriva lui Tulabuga care era han. In razboiul declansat, Tulabuga a fost invins si omorat. in urma acestuia, Nogai a devenit stapanul unei populatii mari. A reusit sa ocupe tronul pe care l-a vrut. El poruncea hanilor. Dar el nu putea deveni han; pentru ca nu era descendent al lui Genghis han. Chiar si Timurlenk, pentru a fi admis ca han, a fost obligat sa demonstreze ca descinde din familia lui Genghis han. Deoarece Nogai nu a predat hanului pe printii care s-au oplosit la curtea lui, a izbucnit razboiul. Nogai a pierdut si a fost prins si omorat in anul 1300.

In perioada in care a domnit Tokta han relatiile dintre genovezi si alti crestini, precum si imperiul Oastei de Aur, nu erau deloc bune. Crestinii se rasculau si creau situatii de criza din dorinta de a nu plati impozitul. In anul 1312 a murit Tokta han. I-a urmat Ozbek han. El a condus hanatul pana la 1340. A construit in Crimeea, la Sulhat o moschee frumoasa, scriind deasupra usii numele sau si anul constructiei.

In Imperiul Oastei de Aur, Crimeea era un tinut bogat, deschis, civilizat, incurajand comertul si avand orase, porturi deschise lumii. In aceste porturi, corabii din Marea Mediterana si Marea Neagra aduceau diverse marfuri, luau si duceau alte diverse marfuri. Rodnicia pamantului, varietatea florei si a fructelor, gustul lor deosebit de bun, bogatia si rodul cerealelor, i-au conferit pozitia de cel mai bogat colt al Imperiului.


"Tatarii-Turci-Crimeeni (Trecutul-Prezentul-Viitorul)" de Mustecip Ulkusal;
trad. in lb. romana de Guner Akmolla; editura Golden 2006

11 comentarii:

Attila spunea...

Istorici contemporani au spus ca Europa a fost salvata de la invazia Mongola cand Ogudei(al doilea mare han) a murit. A doua oara a fost cand Suleiman Magnificul sa intors de la portile Vienei la Roxalana. As mai comenta multe dar imi trebuiesc cate zeci de pagini bune. Cine doreste sa ma contacteze in legatura cu istoria tatara/mongola ma poate gasi pe attila.2005@yahoo.com

ramanujan spunea...

Europa mai fusese o data salvata de la dezastru in sec. 5, cand a murit Attila. Daca nu ma insel si hunii tot de neam turanic erau.
Fara noroacele acestea nu se stie cum ar fi evoluat istoria. Probabil ca astazi nu am fi avut computere si poate nici electricitate. Si, desigur, nici blogul lui tatarman n-ar fi existat.

tatarman spunea...

@ ramanujan :
Intr-adevar nu vom sti nicioadata cum ar fi evoluat istoria mondiala. Deci nu vom sti niciodata daca ar fi evoluat in bine sau rau, pentru ca altele ar fi fost premizele.
Poate ar fi existat acelasi computer,sau poate mai bun,mai prost ori in alta forma si sub alt nume...sau poate nu ar fi existat deloc...La fel si in cazul electricitatii si a tuturor inventiilor lumii "civilizate" in care ne aflam.Tu te rezumi la calculator si electricitate, acum, ca le cunosti...dar sa sti ca omenirea a existat si inainte de toate astea, si ar fi existat in continuare fara ele ;)
Poate Americile nu ar mai fi fost descoperite si populatia de aborigena de acolo ar fi trait si acum in armonie cu natura... America nu ar mai fi fost in prezent o enclava evreiasca...

Imperialismul britanic si cel occidental probabil nu ar fi existat acum in istorie, iar Napoleon era, poate,un personaj fictiv in carti de povesti pentru copii.La fel Hitler si Stalin...
URSS nu ar mai fi existat la fel si comunismul in intreaga lume.
Poate ca in momentul de fata nu ar mai fi existat nici razboaie,nici copii morti in Africa si Gaza...
Cu siguranta gripa porcina nu ar fi existat...
Asa ca, dupa cum se vede am aratat doar cateva lucruri rele care NU s-ar mai fi intamplat!Deci, mergand mai departe si descoperind aluzia, nu este tatarul,arabul si Islamul cel mai rau lucru intamplat omenirii.Cel putin nu este Islamul cel mai "primitiv" si "atat de rau" lucru intamplat omenirii, precum vor unii sa ni-l prezinte in ultima perioada!

Poate contrar aparentelor, lucrurile ar fi evoluat mult mai rapid,sau poate ar fi stagnat mult mai benefic.Poate...

Chiar daca "hoardele" tatare la un moment dat,se spune, faceau "piramide" din capetele dusmanilor, au fost niste deschizatori de drumuri si granite...Si nu precum in imperiul roman sau mai nou britanic unde numai "stapanii" aveau drept de circulatie, ci ca in globalizarea pe care nici "civilizatia" actuala nu reuseste sa o faca ci doar viseaza inca...Si cand te gandesti ca barbarii mongolo-tatari, in secolul al XII-lea, erau la un pas de a o pune in aplicare!
Oricum trebuie sa invatam sa vedem dincolo de ce ne-au prezentat istoricii europeni care erau de fapt prea speriati ca sa gandeasca si sa scrie lucid ; dincolo de istoria prezentata de rusi care au avut intotdeauna interesul sa denigreze,sa distruga sau sa puna intr-o lumina proasta natiunea tatara.

P.S. Cat despre blogul meu, nu ar mai fi fost nevoie sa-l deschid, pentru ca toata lumea probabil ar fi cunoscut limba si istoria tatarilor ;))

Attila spunea...

Imi place ca a inceput sa ia amploare comentarile pe act blog.
Poate a fost greseala gramatic dar, se zice Turcic nu Turanic. Este o mica mare diferenta (ca si tel fara fir, maine poimaine o sa ni se zica Tirani ca asa sa dezvaluit)
Da intradevar Huni au fost din popor Turcic, plecati de pe langa desertul Gobi in Mongolia, si nici decum numele Attila/Atilla "nu este" maghiar. Ca si maghiari intrebuinteaza acest nume, este cu totul altceva. O greseala enorma pe care majoritatea inca nu stiu. Huni sant turcici iar maghiari fino-ugrici. Huni au plecat din Mongolia actuala, iar Maghiari de pe langa raul Don. Sant cateva de mii bune de km intre acte doua locuri. Peurma este si diferenta genetica. Maghiari nu au ochi migdalati ca mongolii/tatarii.
Sa revenim la subiectul de invazie, cum am spus mai sus, imi trebuiesc pagini intregi. O alta daca cand europa a fost salvata in Iberia de la invazia Murica in sec 7 si 8.
In orice caz Ramunujan (cumva Armean?) imi face placerea ca comentezi constructiv.

tatarman spunea...

@Attila:
"Turania" include neamurile turcice reprezentand tot "spatiul" uralo-altaic.Turanic este de fapt termenul ce uneste pe tatari, turci, huni, mongoli,uiguri etc etc sub acelasi nume.

Attila spunea...

Hmm cred ca este o interpretare de la zona la zona, poate si fonetica.
Voi santeti educati in Romania eu in Canada. In engleza se intrebuinteaza termenul "turkic", iar turanian fiind asemanator dar diferit in context.
In orice caz intentia a fost educativa, vad ca eu am parte :))

Bilbao spunea...

Salut initiativa celui care a facut posibila cunoasterea identitatii tatare prin acest site .

Anonim spunea...

@ ramunajan

Afla ca tot musulmanii sunt cei care au introdus sistemul de cifre 'arabe', pe care il folosim in prezent. Cu alte cuvinte, sistemul binar, de 1 si 0, pe care se bazeaza calculatorul, tot o inventie islamica este.

Fara putera si influenta turcilor si tatarilor, probabil ca azi am fi vorbit ori rusa, ori poloneza, ori maghiara. Asta pentru ca turcii si tatarii nu si-au impus limba/religia, spre deosebire de ceilalti. Si fara acesti poli de putere, incercarile de unificare a statelor romanesti ar fi fost inutile.

Cadir

Unknown spunea...

"Numerele arabe" le-au inventat indienii, nici vorba de inventie islamica, musulmanii doar preluandu-le si facandu-le cunoscute.

Turcii nu si-au impus religia? Afla atunci despre moartea lui Brancoveanu si a celor patru copii ai acestuia si despre sfetnicul acestuia Ianache Vacarescu!

Vad ca unii dintre dvs.sustineti moralitatea islamului; asa o fi, dar cum va explicati mortile pe care le fac islamistii prin Afghanistan, Pakistan, India, Egipt?! Nu mai tarziu de acum cateva zile niste islamistii au decapitat un calugar catolic in Siria.
Ca sa nu mai pomenim de legea islamica sharia care e un atentat la drepturile omului indiferent de ce credinta are.

tatarman spunea...

@ Ovidiu M
Mai moralistule! Unde erai cand sub nasul tau crestinii sarbi decimau un oras de musulmani in Srebrenitza?

Vrei sa vorbim de drepturile omului in lumea ta? Ai dreptul sa o violezi pe ma-ta, pe sora-ta, pe bunica-ta sau femeile de prin vecini, ori pe unde t-i se scoala tie. Ai dreptul sa bei vin in biserica apoi sa te duci sa-l omori pe unul "ca ai fost beat". Ai dreptul sa furi de la gura saracilor ca nicaieri in alta parte, pentru ca e dreptul tau ca "om". Ai dreptul sa ai curve la margine de drum, ai dreptul la curve la tv, in ziare sau ca mama a propriilor copii. Ai dreptul sa spui ce vrei despre oricine fara a gandii si a fi tras la raspundere. Ai dreptul sa omori cu toata vina si sa scapi iar apoi sa le razi rudelor aluia in nas ca e dreptul tau sa ai un avocat bun.

Sau poate vrei sa vb despre crimele comise de crestini in numele religiei? Vrei? Poate iti suna cunoscut:
""In the name of the God!"" sau ""En el nombre de Dios!"" ori ""In numele lui Dumnezeu""
iar sub aceste cuvinte nu se comiteau acte de binefacere ci se trecea prin sabie si plumbi suflete. Asa au disparut ori au fost decimate civilizatii de "pagani". Au ars "vrajitoare" pe rug, au omorat papulatia civila a Ierusalimului in CRUCIADA. Aaa da, CRUCIADA - adica crime in numele crucii si a bibliei! Mai vrei? Hitler era crestin, Stalin era crestin, Harry Truman(Hiroshima și Nagasaki)a fost crestin, conquistadorii erau crestini...Mai vrei? Poti duce?

Ai vazut vreun musulman sa arda Biblia ori sa batjocoreasca pe Isus? Nu! Pentru ca ce este legat de religie este sfant, iar ce este sfant pentru crestini este in mare parte si pentru musulmani. Ceea ce fac unii ca tine din prea multe "drepturi ale omului" sunt incitari la violenta si ura religioasa. Daca americanii si implicit jidanii, si toti aia care sug zacamintele tuturor tarilor arabe si africane, stateati in banca voastra, nu mai era nicio violenta acum, sau cel mult era intre ei. Iar tu mai papitoiule, nu esti decat un indoctrinat al politicilor alora, caruia i se da un hap dar el mananca tot cacatul.

Poate vrei sa-ti spun si de jidani? Tot raul care ti se intampla tie si intregii omeniri in momentul actual li se datoreaza...Asta daca nu esti si tu unul dintre jidani?

Avram Marius spunea...

ma intereseaza istoria moldovei. aveti idee de existenta vreunui han pe nume Moldai, care a domnit pe la sfarsitul sec.XIII ? se pare ca de la el si-a luat numele de Moldova aceasra regiune.

Trimiteți un comentariu

COMENTARIILE SUNT SUPUSE MODERARII INAINTE DE PUBLICARE!
COMENTARIILE "ANONIM" NU VOR FI PUBLICATE!