⇒⇐ MEN TATARMAN TATARMAN, DUNYAĞA QOL ATARMAN, YAMANLIQTAN QAȘARMAN, YAQȘILIQMAN YAȘARMAN, QAYDA BARSAM AYTARMAN, MEN TATARMAN TATARMAN!⇐⇐********* Qoș keldĭnĭz saypamĭzğa! Qapımız așıq törĭmĭz boș!

Aşik oyuni~Ak suyek (Jocul de Arşice tataresc)

tatar,tatarca,tatarşa,tatarlık,tatarlar,tatarmız,tatarsın,tatarman,tatarım,tartar,tatars

Jocul de Arşice tataresc dobrogean (dobruca tatarların Aşık oyunı )

Cum nu am gasit nicaieri o descriere mai amanuntita sau un regulament in lb. romana a acestui joc tataresc, m-am gandit sa o fac eu si, in curand sper, voi posta in intregime regulile acestui frumos joc interactiv care din pacate nu se mai practica.

Arşice.Aşık suyekler
Acest joc era foarte popular in trecut in satele cu populatie tatara din Dobrogea. Practicat de tinerii tatari din satele dobrogene, este cel mai cunoscut joc exclusiv tataresc de la noi. Cunoscut si sub numele de "Ak suyek", radacinile-i sunt in Asia Centrala iar aparitia lui se pierde practic in negura timpului.
Piesele acestui joc se cheama "aşik"(arşice) si sunt niste oase ce provin de la articulatia genunchiului de ovina(numele de "aşik" reprezinta denumirea turcica a acestui os). Cele patru faţete lungi ale unui os erau numite, in functie de forma si polul acestuia: şık si buk, tawga si tawşa. Aceste faţete dadeau fiecare in parte o anumita insemnatate(putere) pietrei in joc.
Fiecare jucator detinea, in numar nedeterminat, mai multe piese insemnate in culori sau semne distincte. Locul de joaca era uliţa, in general orice spatiu cu teren plat. Fiind un joc de maidan, se practica cu un numar mai mare de participanti, astfel marindu-se miza si atractivitatea jocului. Miza consta in a acumula cat mai multe arşice de la ceilalti concurenti. Acestea adunate, erau aruncate din mana, iar in functie de pozitia lor se stabilea piesa cea mai "puternica", detinatorul ei lovind primul. Aceasta consta in lovirea cu degetele, intr-un anumit fel, a piesei propri ca aceasta sa se lanseze intr-o piesa adversa. Piesele lovite ii apartineau din acel moment. Atunci cand se rata lovitura continua urmatorul din joc.
Regulamentul este mai complex si contine detalii cu care sper sa revin cat de curand.

Jocul de arşice in Turcia

6 comentarii:

Anonim spunea...

E un joc foarte interesant despre care a scris Th. Capidan, Le jeu aux osselets chez les Roumains, les Slaves et les Albanais, REB, I, 217-31)

Probabil ca aceste populatii le-au imprumutat de la turci/tatari.

Şerban Tomşa spunea...

Îmi pare rău că nu știu limba tătară. Îmi puteți traduce în tătărăște două replici pe care vreau să le folosesc în ultimul meu roman ?
Dacă e cazul, vă dau e-mail-ul meu.
Vă mulțumesc anticipat.

tatarman spunea...

Va ajut cu placere. Scrieti-mi prin rubrica de "Contact"

Corneliu spunea...

Am gasit asa ceva in timpul unei detectii pe vatra unui sat de mult disparut. As dori si eu mai multe detalii despre acest joc. Sunt dispus sa donez piesa unui muzeu cu specific tataresc( daca exista asa ceva). Va salut si pentru orice informatie ma puteti contacta la aceasta adresa: http://www.detectiemetal.com/viewtopic.php?f=14&t=1376&p=9195#p9195 Cu respect, Corneliu.

tatarman spunea...

Mai mult decat am scris in articol nu am de adaugat. Inca mai adun informatii despre regulamentul jocului...se pare chiar ca existau mai multe feluri de a juca. In ce zona a tarii ai gasit "piesa"? Daca vrei sa o donezi, sunt eu insumi interesat...chiar adun arşice pentru a face piese ca atunci cand voi avea regulamentul complet sa am cu ce-l juca, iar o piesa veche exemplificatorie de acest gen nu ar strica in colectia ce se vrea un mic muzeu pe viitor. Tinem legatura.

Corneliu spunea...

Buna ziua. Piesa a fost gasita in Dobrogea. Intre timp am mai gasit una, ce pot sa va spun este ca au fost gasite ambele in acelasi loc cu alte artefacte de origine otomana, databile secolul XIV-XIX en. Piesele gasite de mine au un orificiu in care s-a turnat plumb topit. Prin prisma legislatiei in vigoare nu pot instraina obiectele gasite, sunt patrimoniu de stat, dar pot face o donatie unui muzeu. Deci daca stiti un muzeu unde ar putea fi expuse cu specific otoman, tataresc, ar fi placerea mea sa le donez. Va salut!

Trimiteți un comentariu

COMENTARIILE SUNT SUPUSE MODERARII INAINTE DE PUBLICARE!
COMENTARIILE "ANONIM" NU VOR FI PUBLICATE!