⇒⇐ MEN TATARMAN TATARMAN, DUNYAĞA QOL ATARMAN, YAMANLIQTAN QAȘARMAN, YAQȘILIQMAN YAȘARMAN, QAYDA BARSAM AYTARMAN, MEN TATARMAN TATARMAN!⇐⇐********* Qoș keldĭnĭz saypamĭzğa! Qapımız așıq törĭmĭz boș!

Introducere


In stepele din rasaritul Europei - o prelungire naturala a stepelor asiatice - la inceputul erei noastre,locul scitilor a fost luat de goti care,la randul lor,au trebuit sa cedeze hunilor intinderile din nordul pontului Euxin . Incepand din secolul al IV-lea si pana in sec. al XVIII-lea acest culoar de legatura intre Europa si Asia a fost controlat de popoarele turco-tatare,incat se poate spune ca scitilor le-au urmat tot popoare de stepa,pe care Asia de rasarit le-a revarsat spre Europa.O trasatura comuna ii unea pe cei care s-au succedat pe aceste meleaguri : si scitii si popoarele turco-tatare erau pastori,calareti si arcasi prin definitie.Istoria popoarelor turco-tatare incepe insa cu mult inainte de data la care sunt cunoscute pentru prima oara in Europa.Este o istorie densa,care ridica mari dificultati in reconstituirea faptelor,fapte de epopee,la dimensiunile imensului continent care este Asia.

Sunt intamplari si lucruri mai putin cunoscute,uneori straine spiritului european,greu de inteles,foarte greu de explicat.Aceste popoare constituie o lume dramatica,iar drama lor se desfasoara pe spatii vaste,dupa legi aparte.(...)"

Nota: citat din "Attila,Ginghiz-Han si Tamerlan", Manole Neagoe ; editura Meridiane ,1971.


...In concluzie , despre asta se va vorbi in acest spatiu virtual, despre tatari (turco-tatarii) indeosebi despre tatarii crimeeni- radacini, istorie, cultura, traditie si credinta - cat si despre marele neam turcic. Vom prezenta si discuta despre problemele trecutului, prezentului si a viitorului. Vom cauta solutii la ele, sau poate ca nu...ramane de vazut. Cel putin vor fi puse pe tapet.
Cam asta e...sa-i dam bataie ;)

2 comentarii:

ramanujan spunea...

Imi amintesc de "Attila,Ginghiz-Han si Tamerlan", era o carte de format mic daca nu ma insel. Am citit-o acum vreo 20 si ceva de ani.
Sunt povestite acte de cruzime greu de imaginat in zilele noastre: piramide formate din mii de capete taiate, orase intregi rase de pe suprafata pamantului, cu toti oamenii omorati sau luati sclavi. O strategie a terorii care a functionat, cei mai multi preferand sa se predea fara lupta in loc sa reziste si sa riste exterminarea. Fiecare dintre cei trei sunt responsabili de moartea a mai multor milioane de oameni.
E adevarat ca vorbim de evul mediu, o perioada foarte zbuciumata. Pe atunci nici europenii nu erau tocmai niste mielusei. Totusi acte de violenta pe o scara asa de mare sunt extraordinare chiar si pentru evul mediu.

Anonim spunea...

Draga Tatarman, ai avut o initiativa extraordinara cu infiintarea acestui weblog. Cred ca este o mandrie pentru tatarii din Romania si o sursa de informare pentru romani cu privire la cultura si identitatea unei nationalitati conclocuitoare. Am citit comentariul domnului Ramanujan si nu putem nega ce scrie acolo, dar tocmai pentru asta gasesc ca un asemenea blog era necesar : fiecare popor are parti bune si rele , unele chiar foarte bune si altele chiar foarte rele, iar noi, romanii, stim atat de putine lucruri despre voi ! Ne-au invatat la istorie ca tatarii ne-au cucerit si asuprit candva si cu atat am ramas. Putini cauta sa afle mai mult daca accesul la informatie nu le e inlesnit de ceva care sa imbine utilul cu placutul - cum ar fi site-ul Trilulilu, unde am aflat si eu de existenta acestui blog , si cum ar fi internetul in genere. Acte de o cruzime infioratoare au loc si azi , in plin secol 21 , in alte colturi ale lumii , si ce e mai dureros este ca vin de la oameni care se pretind civilizati . Si la ora actuala anumite tari sunt tinute sub ocupatie de catre altele si nu mai suntem in Evul Mediu, iar pe ocupantii de azi nu-i mai numeste nimeni (sau aproape nimeni) "barbari" . Da, poate ca m-am abatut de la subiect, dar am vrut sa fac o comparatie intre ce a fost si ce este, vorbind despre ocupatii si asupriri. Referitor la acest weblog, am vazut ca pe el se afla si muzica, si clipuri , si stiri , dovada ca tatarii au propria cultura, ca orice popor. Eu iti multumesc in numele tuturor celor care doresc sa aiba acces la ea si te felicit sincer pentru ce ai realizat aici.

Trimiteți un comentariu

COMENTARIILE SUNT SUPUSE MODERARII INAINTE DE PUBLICARE!
COMENTARIILE "ANONIM" NU VOR FI PUBLICATE!